Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Asperges met boter en citroen

Natuurlijk is het een vergaapboek, een schitterende salontafeltegel, 1689 ingebonden grammen vol glimmend 17e-eeuws schilderwerk. Doe het open en je gaat vanzelf weer ‘Gouden Eeuw’ zeggen. Toch zou ik graag zien dat jullie het werk niet alleen aanschaffen en doorbladeren, maar de inhoud leest en uit je hoofd leert. Janny van der Heyden schreef Smaakpalet van de Lage Landen, de geschiedenis van de eetcultuur in beeld (Nijgh & Van Ditmar, € 49,99) in een poging onze culinaire geschiedenis te vertellen aan de hand van schilderijen en prenten. Dat is gelukt. Meer dan zelfs, ik denk dat hier een rechtgemeend ‘sjongejonge’ op zijn plaats is. Jaren heeft ze erover gedaan, ploegend door boeken maar vooral musea en collecties bezoekend. Toen ze door de bomen het bos niet meer zag kwam er hulp van culinair geschiedkundige Manon Henzen. Resultaat: een waarlijke schat aan informatie, goed geschreven en prachtig vormgegeven. Er blijft geen vraag onbeantwoord in de hoofdstukken; ik noem lukraak onderwerpen als feesten, de keuken, honing en suiker, etiquette en tafelmanieren, en de kip en het ei.

Asperges waren poepchic in de 17e eeuw, net als citrusfruit, dat in de oranjerieën van de rijken gekweekt werd. Daardoor geïnspireerd gaf ik de oude, vertrouwde bereiding van de asperges een twist. Het lijkt niks, maar het heeft een flink en prettig effect.

 

Asperges met boter en citroen

Hoofdgerecht voor 2

 

1 kg witte asperges, geschild

1 theelepel suiker

4 eieren

100 g boter

1 citroen

 

Zet de asperges net onder in water met 10 gram zout per liter en een afgestreken theelepeltje suiker (je weet dat lepels als aanduiding van hoeveelheid altijd afgestreken zijn?). Breng aan de kook, laat 6 minuten zachtjes koken en draai het vuur uit; laat nog 7 minuten staan.

Kook de eieren hard of bijna hard, laat ze schrikken en pel ze.

Smelt de boter, voeg wat zout toe (als het geen gezouten boter is) en knijp er 1 à 2 eetlepels citroensap bij, niet meer. Rasp met een citrusrasp circa een eetlepel rasp bij de boter.

Laat de asperges uitlekken op een doek en leg ze op een schaal. Snijd de eieren in de lengte in tweeën en leg ze erbij. Schenk er wat van de boter over en geef de rest apart. Rasp nog wat citroenschil over het geheel. Wie van kleur houdt doet iets met gehakte peterselie, die je dan wel had moeten aanschaffen natuurlijk.

Ik at er gekookte krieltjes bij en dronk een eersteklas riesling van de Moezel.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Asperges met boter en citroen

  1. Mooie en directe voorstelling van Janny van der Heyden haar “Smaakpalet van de Lage Landen” !
    Succes met de komende lessenreeksen,
    Jacques

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.