Welkom, welkom bij deze rubriek voor de mastodonten, de achtergeblevenen, de achteropkomers! Hier wordt nog gekookt, een activiteit die nergens voor nodig is, veel te veel tijd en aandacht kost, stress oplevert en een resultaat dat dikwijls wordt weggewerkt in een tiende van de tijd die het kostte om het te maken. Wij hebben hier ons kleine hoekje, om ons heen raast de moderne wereld. Op de radio hoor je hoe je alles aan de deur kunt laten bezorgen – ‘Of het lekker is? Onze klanten geven ons een 9,2!’ – en onder de sneltoetsen van ieders telefoon zitten de pizzabakkers en currykokers. Koop je magnetronmaaltijd bij de super, reserveer nu vast voor juni bij een restaurant of ren even naar de afhaaltoko. Koken is zó 2024. Of eigenlijk 1974.
Nu kan ik wel beweren dat kokkerellen niet moeilijk is en desgewenst best snel kan, dat geldt niet voor de nieuwkomers in de keuken. Die haken al af bij ‘snipper de ui’. Culinaire handigheid doe je op door ervaring en net zoals elke reis begint met een eerste stap, zo zal die eerste ui aangepakt moeten worden. Gevolgd door de eerste aubergine, paprika (hu, die zaadjes!) en, als je geen vegetariër bent, eerste kipfilet of biefstuk. Gewoon doen, fouten maken, opeten.
Je zul mij niet horen beweren dat alleen ingewikkeld gedoe tot grootse smaken leidt. Dat is werk voor professionals, fonds inkoken, hier een mousse kloppen, daar met een spuitzak strepen op een bord zetten en uiteindelijk met pincetten blaadjes en bloemetjes op kabouterbiefstukjes leggen. Spectaculair en dus uit te besteden aan vaklui.
Vandaag een blij bochtafstekend gerecht voor dappere thuiskoks als u en ik. Waarop ook bij mij een bloemetje prijkt. Tja ach.
Asperges met rodecurrymayo en rauwe ham
Voorgerecht voor 2 personen
8 witte asperges
4 plakken parmaham
2 gulle eetl. mayonaise
2 theel. Thaise rodecurrypasta
drupje droge sherry
Schil de asperges (of koop ze geschild, verdorie) en kook ze in wat water met 10 gram zout per liter 5 minuten; laat afgedekt afkoelen in het vocht.
Roer de rodecurrypasta door de mayonaise en voeg voorzichtig genoeg sherry toe om er een aangename saus van de maken.
Dresseer de uitgelekte asperges op 2 borden, schik er frommels van ham naast en lepel saus over de asperges. Eetbaar bloemwerk uit eigen tuin of van je balkon is toegestaan. Net als een glas wijn natuurlijk, ik suggereer prettige pinot grigio.