Wijn

Ataíde Semedo Reserva 2015

ataide-semedo-cuvee-reserva

Onlangs riep ik in deze kolommen dat Spanje het zo goed doet, op wijngebied. Maar Portugal blijft niet achter. Probleempje is echter dat er heel veel uitstekende wijnbedrijven zijn die door hun beperkte omvang geen budget hebben om veel aan marketing te doen. Kortom, we horen er te weinig over. Maar hier is meteen een uitzondering: Ataíde Semedo, een man die heel stilletjes grootse dingen doet in Bairrada, de kustprovincie ten zuiden van Porto. ’s Mans rode wijnen maakten grote indruk op me, de gewone 2015 donkerfruitig, de Reserva 2015 diep getint, elegant en strak in het pak. Maar het accent gaat dit keer naar de mousserende wijnen, prachtige schuimers van druivenrassen als fernão pires en bical. Ze worden net als Cava en Champagne gemaakt met een hergisting op de fles en rijpen lang, de Reserva uiteraard langer nog dan de gewone brut. Dat proef je; de Bruto 2014 geurt vooral naar fruit als citrus en peer, de Reserva naar toast, noten en mineralen. Beide zijn van een klasse waar je bij concurrenten rap meer voor betaalt. Bruisend de donkere dagen in!

 

Ataíde Semedo Cuvée Bruto 2014, Bairrada, € 14,95

Ataíde Semedo Bruto Reserva 2013 Bairrada, € 17,95

 

Goedewijn.info

 

Prijs/kwaliteit 9

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.