Wijn

Ataíde Semedo Reserva 2015

ataide-semedo-cuvee-reserva

Onlangs riep ik in deze kolommen dat Spanje het zo goed doet, op wijngebied. Maar Portugal blijft niet achter. Probleempje is echter dat er heel veel uitstekende wijnbedrijven zijn die door hun beperkte omvang geen budget hebben om veel aan marketing te doen. Kortom, we horen er te weinig over. Maar hier is meteen een uitzondering: Ataíde Semedo, een man die heel stilletjes grootse dingen doet in Bairrada, de kustprovincie ten zuiden van Porto. ’s Mans rode wijnen maakten grote indruk op me, de gewone 2015 donkerfruitig, de Reserva 2015 diep getint, elegant en strak in het pak. Maar het accent gaat dit keer naar de mousserende wijnen, prachtige schuimers van druivenrassen als fernão pires en bical. Ze worden net als Cava en Champagne gemaakt met een hergisting op de fles en rijpen lang, de Reserva uiteraard langer nog dan de gewone brut. Dat proef je; de Bruto 2014 geurt vooral naar fruit als citrus en peer, de Reserva naar toast, noten en mineralen. Beide zijn van een klasse waar je bij concurrenten rap meer voor betaalt. Bruisend de donkere dagen in!

 

Ataíde Semedo Cuvée Bruto 2014, Bairrada, € 14,95

Ataíde Semedo Bruto Reserva 2013 Bairrada, € 17,95

 

Goedewijn.info

 

Prijs/kwaliteit 9

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.