Wijn

Ataíde Semedo Reserva 2015

ataide-semedo-cuvee-reserva

Onlangs riep ik in deze kolommen dat Spanje het zo goed doet, op wijngebied. Maar Portugal blijft niet achter. Probleempje is echter dat er heel veel uitstekende wijnbedrijven zijn die door hun beperkte omvang geen budget hebben om veel aan marketing te doen. Kortom, we horen er te weinig over. Maar hier is meteen een uitzondering: Ataíde Semedo, een man die heel stilletjes grootse dingen doet in Bairrada, de kustprovincie ten zuiden van Porto. ’s Mans rode wijnen maakten grote indruk op me, de gewone 2015 donkerfruitig, de Reserva 2015 diep getint, elegant en strak in het pak. Maar het accent gaat dit keer naar de mousserende wijnen, prachtige schuimers van druivenrassen als fernão pires en bical. Ze worden net als Cava en Champagne gemaakt met een hergisting op de fles en rijpen lang, de Reserva uiteraard langer nog dan de gewone brut. Dat proef je; de Bruto 2014 geurt vooral naar fruit als citrus en peer, de Reserva naar toast, noten en mineralen. Beide zijn van een klasse waar je bij concurrenten rap meer voor betaalt. Bruisend de donkere dagen in!

 

Ataíde Semedo Cuvée Bruto 2014, Bairrada, € 14,95

Ataíde Semedo Bruto Reserva 2013 Bairrada, € 17,95

 

Goedewijn.info

 

Prijs/kwaliteit 9

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.