Wijn

Auchentoshan 12 years old single malt whisky – drie keer gedistilleerd

Wat is het geheim van het succes van single malt whisky? Het stoere imago van Schotland en de Schotten? Dikke truien, altijd kou en mist en regen, stoer, stoerder, stoerst, Engels met gutturale klanken, lekker praten over ‘cask strength’ – drank van 70 procent? In ieder geval is hij masculien zonder macho te worden, de testosterondrank voor de beter gesitueerden.

In het voor Schotland bijna onbekende zonnetje vandaag de Auchentoshan 12 Years Old. Auchentoshan is een van de schaarse distilleerderijen in de Lowlands, en dan ook nog de enige in Schotland die drie distilleergangen hanteert, het Ierse principe. Volgens eigen zeggen moet dat de aroma’s steeds verder toespitsen naar de fruitige geuren, en de gronderige achterlaten. Dat maakt de whisky zachter dan andere.

Dat zal best, maar met mijn neus hangend boven de fijntjes geboetseerde 12 Years Old besluit ik toch dat dit geen slap glas voor oude dametjes is. De rijping in eikenhout is duidelijk, doet denken aan kerkbanken en karamel, en daar tussendoor komen bescheiden citrus- en rookaroma’s. Combineren doen whiskydrinkers zelden, maar goed gerookte zalm of gewoon een hand amandelen lijken mij er perfect bij.

 

Auchentoshan 12 Years Old, slijters, circa 37,- euro.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.