Wijn

Auchentoshan 12 years old single malt whisky – drie keer gedistilleerd

Wat is het geheim van het succes van single malt whisky? Het stoere imago van Schotland en de Schotten? Dikke truien, altijd kou en mist en regen, stoer, stoerder, stoerst, Engels met gutturale klanken, lekker praten over ‘cask strength’ – drank van 70 procent? In ieder geval is hij masculien zonder macho te worden, de testosterondrank voor de beter gesitueerden.

In het voor Schotland bijna onbekende zonnetje vandaag de Auchentoshan 12 Years Old. Auchentoshan is een van de schaarse distilleerderijen in de Lowlands, en dan ook nog de enige in Schotland die drie distilleergangen hanteert, het Ierse principe. Volgens eigen zeggen moet dat de aroma’s steeds verder toespitsen naar de fruitige geuren, en de gronderige achterlaten. Dat maakt de whisky zachter dan andere.

Dat zal best, maar met mijn neus hangend boven de fijntjes geboetseerde 12 Years Old besluit ik toch dat dit geen slap glas voor oude dametjes is. De rijping in eikenhout is duidelijk, doet denken aan kerkbanken en karamel, en daar tussendoor komen bescheiden citrus- en rookaroma’s. Combineren doen whiskydrinkers zelden, maar goed gerookte zalm of gewoon een hand amandelen lijken mij er perfect bij.

 

Auchentoshan 12 Years Old, slijters, circa 37,- euro.

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.