Wijn

Banyuls van Gall & Gall – winterverdrijvend lekker

‘Dessertwijn’. Zo noemen wij wijnen die meer dan een vleug zoet bevatten. Fransen doen dat niet, die houden het bij ‘vin doux’. Maar die drinken hem dan soms ook op andere momenten dan na het hoofdgerecht. Muskaatwijn? Is een aperitief. Sauternes? Komt bij de foie gras op tafel. Nou eten wij die laatste natuurlijk niet, of liever gezegd, als we het doen hebben we het er niet over. Zoet hoort bij ons bij de toet. Nou, dan heb ik voor het koude, kledderige seizoen een mooi glaasje om maag en hart te verwarmen: de Banyuls. Komt uit dat schilderachtige rafeltje Pyreneeënkust waar de Franse wijngaarden zo de Middellandse Zee in schuiven en wordt ongeveer gemaakt als port. Alleen zit er minder alcohol in en zijn de druiven anders. Dat maakt hem net iets minder overweldigend, iets fruitiger in zijn jeugd, iets verteerbaarder. Maar vergis je niet, dit is rode zoete wijn, die van de schillen van de grenachedruiven een fantastisch wrangheidje meekrijgt. Grotemensenzoet dus. De Clos de Paulilles 2009 is een Banyuls van de fruitige soort (er zijn ook oudere, bosgronderige types), ideaal bij pure-chocolamousse en stoere, heftige kaas als Roquefort, Stilton en brokkel-Goudse. Winterverdrijvend lekker.

 

Clos de Paulilles Banyuls Rimage 0,5 l € 9,99

Gall & Gall

 

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.