Wijn

Banyuls van Gall & Gall – winterverdrijvend lekker

‘Dessertwijn’. Zo noemen wij wijnen die meer dan een vleug zoet bevatten. Fransen doen dat niet, die houden het bij ‘vin doux’. Maar die drinken hem dan soms ook op andere momenten dan na het hoofdgerecht. Muskaatwijn? Is een aperitief. Sauternes? Komt bij de foie gras op tafel. Nou eten wij die laatste natuurlijk niet, of liever gezegd, als we het doen hebben we het er niet over. Zoet hoort bij ons bij de toet. Nou, dan heb ik voor het koude, kledderige seizoen een mooi glaasje om maag en hart te verwarmen: de Banyuls. Komt uit dat schilderachtige rafeltje Pyreneeënkust waar de Franse wijngaarden zo de Middellandse Zee in schuiven en wordt ongeveer gemaakt als port. Alleen zit er minder alcohol in en zijn de druiven anders. Dat maakt hem net iets minder overweldigend, iets fruitiger in zijn jeugd, iets verteerbaarder. Maar vergis je niet, dit is rode zoete wijn, die van de schillen van de grenachedruiven een fantastisch wrangheidje meekrijgt. Grotemensenzoet dus. De Clos de Paulilles 2009 is een Banyuls van de fruitige soort (er zijn ook oudere, bosgronderige types), ideaal bij pure-chocolamousse en stoere, heftige kaas als Roquefort, Stilton en brokkel-Goudse. Winterverdrijvend lekker.

 

Clos de Paulilles Banyuls Rimage 0,5 l € 9,99

Gall & Gall

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.