Wijn

Banyuls van Gall & Gall – winterverdrijvend lekker

‘Dessertwijn’. Zo noemen wij wijnen die meer dan een vleug zoet bevatten. Fransen doen dat niet, die houden het bij ‘vin doux’. Maar die drinken hem dan soms ook op andere momenten dan na het hoofdgerecht. Muskaatwijn? Is een aperitief. Sauternes? Komt bij de foie gras op tafel. Nou eten wij die laatste natuurlijk niet, of liever gezegd, als we het doen hebben we het er niet over. Zoet hoort bij ons bij de toet. Nou, dan heb ik voor het koude, kledderige seizoen een mooi glaasje om maag en hart te verwarmen: de Banyuls. Komt uit dat schilderachtige rafeltje Pyreneeënkust waar de Franse wijngaarden zo de Middellandse Zee in schuiven en wordt ongeveer gemaakt als port. Alleen zit er minder alcohol in en zijn de druiven anders. Dat maakt hem net iets minder overweldigend, iets fruitiger in zijn jeugd, iets verteerbaarder. Maar vergis je niet, dit is rode zoete wijn, die van de schillen van de grenachedruiven een fantastisch wrangheidje meekrijgt. Grotemensenzoet dus. De Clos de Paulilles 2009 is een Banyuls van de fruitige soort (er zijn ook oudere, bosgronderige types), ideaal bij pure-chocolamousse en stoere, heftige kaas als Roquefort, Stilton en brokkel-Goudse. Winterverdrijvend lekker.

 

Clos de Paulilles Banyuls Rimage 0,5 l € 9,99

Gall & Gall

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.