Wijn

Banyuls van Gall & Gall – winterverdrijvend lekker

‘Dessertwijn’. Zo noemen wij wijnen die meer dan een vleug zoet bevatten. Fransen doen dat niet, die houden het bij ‘vin doux’. Maar die drinken hem dan soms ook op andere momenten dan na het hoofdgerecht. Muskaatwijn? Is een aperitief. Sauternes? Komt bij de foie gras op tafel. Nou eten wij die laatste natuurlijk niet, of liever gezegd, als we het doen hebben we het er niet over. Zoet hoort bij ons bij de toet. Nou, dan heb ik voor het koude, kledderige seizoen een mooi glaasje om maag en hart te verwarmen: de Banyuls. Komt uit dat schilderachtige rafeltje Pyreneeënkust waar de Franse wijngaarden zo de Middellandse Zee in schuiven en wordt ongeveer gemaakt als port. Alleen zit er minder alcohol in en zijn de druiven anders. Dat maakt hem net iets minder overweldigend, iets fruitiger in zijn jeugd, iets verteerbaarder. Maar vergis je niet, dit is rode zoete wijn, die van de schillen van de grenachedruiven een fantastisch wrangheidje meekrijgt. Grotemensenzoet dus. De Clos de Paulilles 2009 is een Banyuls van de fruitige soort (er zijn ook oudere, bosgronderige types), ideaal bij pure-chocolamousse en stoere, heftige kaas als Roquefort, Stilton en brokkel-Goudse. Winterverdrijvend lekker.

 

Clos de Paulilles Banyuls Rimage 0,5 l € 9,99

Gall & Gall

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.