Wijn

Beaujolais zoals Beaujolais bedoeld is

Kijk, er zijn Beaujolais die eigenlijk, stiekem, diep van binnen, Bourgognes willen zijn. Er zijn er zelfs die dat lukt, met een paar jaar rijping. Beaujolais ‘pinotés’, noemen ze ze ter plaatse, want de druif van de rode Bourgognes is de pinot noir. Terwijl die van de Beaujolais de gamay is, voluit gamay noir à jus blanc. Een veelzijdig wijnbesje, omdat ze er tegelijk dellerige primeurwijn van maken en bloedserieuze Brouilly’s en Juliénas en Saint-Amour. Die kunnen pinoteren.

Fijn. Alleen komt het me voor dat er vandaag de dag nog slechts die uitersten bestaan. Terwijl de glorie van de Beaujolais voor mij toch ook schuilt in de middenweg: klotsend slurprood dat naar kersen en bieten ruikt en vooral naar banaan. Nee, niet schrikken. Dat hoort. Dat is heerlijk. Dat is Frankrijk op zijn best, terrassen, baguettes, slakken en zon. Gelukkig heb er weer een gevonden. Een puike. De Beaujolais-Villages van Jean Loron is zorgeloos lekker, onbekommerd sappig, a-politiek, tout le bof-bof-bof et tralala. Dek snel de tafel met geblokte kleedjes, koop fatsoenlijk stokbrood en snijd de knoflookworst in plakken. Al la votre, la tienne et la mienne!

 

Beaujolais-Villages 2016, Jean Loron

Wijnkring.nl, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.