Wijn

Beeldschone witte Bordeaux: Château Couronneau

Soms heb ik dat, een enkele keer maar: dat ik ga fantasteren bij een wijn. En dan bedoel ik niet wegdromen naar aangename plaatsen, naar koele terrassen in dampend hete Italiaanse oorden, herbergen in vergeten herfstvalleien of picknicks op groene gazons in Kent of Sussex (ah, de gewenste wijnen: Vermentino di Gallura, Gigondas, Champagne). Nee, andere fantasieën, associaties, verbeeldingen. Zoals die over een voornaam mooie, elegante dame uit de 19e eeuw, blanke teint, intelligent, nou ja, die voldoet aan het hele rijtje mannenverlangens zonder de al te expliciet erotische. Met een roomkleurige jurk aan, ook al zo voornaam mooi en elegant. Zij straalt ingetogen.

Een moederverlangen? Een ervarinkje uit een vorig leven? Weet ik veel. Maar het zuchtte spontaan in me omhoog bij het proeven van de witte Château Couronneau 2010, een biologische Bordeaux Blanc die precies zo voornaam en elegant en intelligent overkwam. Een beeldschone melange van sauvignon blanc en sauvignon gris, die laatste een druif die je vrijwel alleen in deze streek vindt. Waar sauvignon blanc soms wel heel erg hupsakee kan smaken, is hij in deze combinatie eerbiedwaardig geworden. Prachtig bij klassiekers uit de grote Franse gastronomie, bij stralende lentedagen. En dan nippen, hè. Pink in de lucht en nippen, heel chic nippen.

Château Couronneau Blanc 2010, www.vojacek.nl, 8,75 euro.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.