Wijn

Beeldschone witte Bordeaux: Château Couronneau

Soms heb ik dat, een enkele keer maar: dat ik ga fantasteren bij een wijn. En dan bedoel ik niet wegdromen naar aangename plaatsen, naar koele terrassen in dampend hete Italiaanse oorden, herbergen in vergeten herfstvalleien of picknicks op groene gazons in Kent of Sussex (ah, de gewenste wijnen: Vermentino di Gallura, Gigondas, Champagne). Nee, andere fantasieën, associaties, verbeeldingen. Zoals die over een voornaam mooie, elegante dame uit de 19e eeuw, blanke teint, intelligent, nou ja, die voldoet aan het hele rijtje mannenverlangens zonder de al te expliciet erotische. Met een roomkleurige jurk aan, ook al zo voornaam mooi en elegant. Zij straalt ingetogen.

Een moederverlangen? Een ervarinkje uit een vorig leven? Weet ik veel. Maar het zuchtte spontaan in me omhoog bij het proeven van de witte Château Couronneau 2010, een biologische Bordeaux Blanc die precies zo voornaam en elegant en intelligent overkwam. Een beeldschone melange van sauvignon blanc en sauvignon gris, die laatste een druif die je vrijwel alleen in deze streek vindt. Waar sauvignon blanc soms wel heel erg hupsakee kan smaken, is hij in deze combinatie eerbiedwaardig geworden. Prachtig bij klassiekers uit de grote Franse gastronomie, bij stralende lentedagen. En dan nippen, hè. Pink in de lucht en nippen, heel chic nippen.

Château Couronneau Blanc 2010, www.vojacek.nl, 8,75 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.