Wijn

Bekroonde grappa met vatrijping

Ze glimmen van trots, bij Lorenzo Inga. Hun ‘My Grappa Barrique’ is door de International Wine and Spirit Competition met goud bekroond. Tja. Het blijft raar spul, grappa. Afvalverwerking hè, dat is het, recycling, alcohol gestookt van de rotzooi aan druivenschillen die overblijft na de wijnpersing. Toen er in Italië nog geen of heel lage accijnzen bestonden, bonkte een trattoriahouder steevast een fles op tafel als de koffie besteld was. Daarvan kon je inschenken naar behoeven – het kostte toch niks. Of dat verstandig was? Nog altijd ruiken zelfs de beste grappa’s alsof je er heel goed ramen mee kunt lappen, en katers varen er wel bij. En toch en toch en toch: het heeft wel wat. Overal waar wijn gemaakt wordt, maken ze grappa – marc in Frankrijk, orujo in Spanje – maar meestal wordt het naamloze, industriële alcohol. Grappa hoort echter bij Italië dat dat maakt hem hot. Sinds een jaar of dertig doen de stokers ook hun best om hem zachter te laten smaken. Een van de wapens in die strijd is rijping in eikenhout, en dat is bij My Grappa Barrique ook gebeurd. Hij is er zelfs wat rokerig door geworden, met een lik vanille erbij. Wil je hem vergelijken met andere stooksels van Inga, dan biedt Villa Grappa leerzame proefsets met diverse grappa’s en Italiaanse likeuren. Aangeraden.

My Grappa Barrique, Lorenzo Inga, bij www.villagrappa.nl , € 27,50 (50 cl).

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.