Wijn

Betaalbare witte Bourgogne – en goed!

Wijnen uit Toscane, Georgië, de Achterhoek, Tasmanië of Yukon, zodra ze binnenkomen start ik de virtuele bolide en stuur googlegewijs het internet op, zoekend naar informatie. En verdraaid, altijd zijn daar de informationele tankstations in de vorm van websites, glanzend modern of knullig ouderwets. Behalve bij de Fransen. Afgezien van wat snelle, vooruitstrevende gasten in snelle, vooruitstrevende streken als de Languedoc hult de Franse wijnboer zich in digimist. Waarvan hij het bestaan waarschijnlijk niet eens kent. Is dat jammer? Tja. Als je Saint-Véran maakt zoals Dominique en Christian Martin op hun Domaine de la Creuze Noire heb je modern gevrots niet nodig. Dit is nu eens echte witte Bourgogne voor de juiste, ik mag wel zeggen scherpe, prijs. Zeer diep van kleur en met een intensiteit van heb ik jou daar, koel romig, stalen perfectie gesmeed uit chardonnaydruiven. Hij heeft bijna iets ongenaakbaars, zo zelfverzekerd met precies de juiste, bescheiden toets van eikenhoutrijping achter het witte fruit en een vleug citrus. Een huivering ging er door me heen toen ik hem proefde. Dit moet je je kinderen toch echt laten proeven. Of je ouders. Betaalbare witte Bourgogne, onderdeel van de wijncanon, jongens. Eet er vis bij, zou ik zeggen, zalm of zoiets. Of kalfsvlees. Niet te ijskoud drinken!

 

Saint-Véran ‘Les Colanges’ 2011, Domaine de la Creuze

www.colaris.nl 11,50 euro

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.