Groentegerechten | Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Bloemkoolslaatje met hardgekookt ei

Bloemkool is een machtig mooie groente. Letterlijk, die wit gestolde onweerswolk, die bevroren ontploffing van scheerschuim, die karikatuur van een dikgewold lammetje, en ook figuurlijk, want de smaak is buitengemeen goed. Tenminste, als je hem niet bereidt zoals mijn moeder deed: goed gaar en dan met een bloemsausje erover, ‘lammetjespap’. Beetgaar is beter, het organiseren ervan luistert echter nauw. Het is niet zo erg als melk koken of pijnboompitten roosteren, waarbij je even wegdroomt en het noodlot genadeloos toeslaat, maar toch. Kook je rozen bloemkool, stop op tijd en nog zijn ze iets te gaar. Dat komt omdat het forse stukken zijn die doorgaren nadat het kokende vocht verdwenen is. Oplossing: even in koud water zetten. Waarna de handel weer flauw en smakeloos wordt, doordat het zout je dat had toegevoegd eruit trekt. Jaja, goed koken is niet moeilijk maar valt om den drommel niet mee. Dat is de reden waarom ik bij de instructies van te blancheren groente wel eens ‘voeg gul zout toe’ schrijf. Wat me op reacties kwam te staan van mensen die zout als van de duivel beschouwen.

Hoe dan ook, vandaag maken we iets met bloemkool. Niet die met tahinsaus – ook verdraaide smakelijk – maar een voorgerechtachtig hapje, een slaatje meer, met een hardgekookt ei bovenop. Essentiële toevoeging is de pul biber, de donkerrode Turkse chilivlokken met hun milde, wat zoete en rokerige smaak.

 

Bloemkoolslaatje met hardgekookt ei

Voor/lunchgerecht voor 2 personen

 

2 eieren

handje platte peterselie

1 bloemkool

sap van 1 limoen

3 eetl. sesamolie

2 eetl. kappertjes

flinke snuf pub biber (Turkse chilivlokken)

misschien: snuf suiker

 

Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Hak de blaadjes van de peterselie fijn.

Verdeel de bloemkool in rozen en kook hem beetgaar in gul gezouten (zie boven) water. Spoel koud en laat uitlekken. Bewaar de helft voor een andere bereiding en hak de rest grof. Meng met het limoensap, sesamolie, kappertjes en peterselie. Voeg nog zout toe als het te flauw is. Meng er een flinke snuf pul biber (hij is mild) door en proef: misschien is het te zuur? Dan generen we ons niet en gaat er een snuf suiker bij.

Snijd de eitjes in de lengte in tweeën. Maak op twee bordjes bergjes van de bloemkoolsalade en leg op elk twee halve eieren. Strooi er nog wat pul biber over en maak af met een laatste straaltje seasamolie. Wijn erbij: droge muskaat van Samos of uit Portugal.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.