Wijn

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

tonnerre-dampt-storms

Bourgogne is meer dan Chablis en Beaune en Mâcon. Helemaal in het noorden, op de grens met de Champagne, verschuilt zich een vlekje wijngebied bij Tonnerre. Witte wijn heet daarnaar, rode naar buurdorp Epineuil – vraag me niet waarom. Ik heb vlakbij mijn tweede huis, dus mijn aanvoer is verzekerd, maar ik was blij te merken dat er af en toe wat langs de geëigende kanalen naar Nederland wordt gehaald. Zo voert importeur Pieter Storms de wijn van Dampt Frères, waarvan me de witte Chevalier d’Eon 2015 zeer beviel. Hij is vernoemd naar de uit Tonnerre afkomstige wonderlijke, androgyne figuur die een groot deel van zijn leven verkleed als vrouw spioneerde voor Lodewijk XV en XVI. Zullen we zeggen dat de wijn dat weerspiegelt? Hij is fris maar heeft een aangename ‘rondeur’ en geurt behoorlijk aristocratisch, met een vleugje exotiek van bijna-tropisch fruit. Net als alle wit in deze dreven is hij helemaal van de chardonnaydruif gemaakt, maar ondanks de nabijheid van Chablis heeft hij niet dat krijtige dat die wijnen in hun jeugd kenmerkt. Snel inslaan, want 2016 en 2017 zijn rampzalige jaren met nauwelijks oogst!

 

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

Storms.nl, € 9,75

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.