Wijn

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

tonnerre-dampt-storms

Bourgogne is meer dan Chablis en Beaune en Mâcon. Helemaal in het noorden, op de grens met de Champagne, verschuilt zich een vlekje wijngebied bij Tonnerre. Witte wijn heet daarnaar, rode naar buurdorp Epineuil – vraag me niet waarom. Ik heb vlakbij mijn tweede huis, dus mijn aanvoer is verzekerd, maar ik was blij te merken dat er af en toe wat langs de geëigende kanalen naar Nederland wordt gehaald. Zo voert importeur Pieter Storms de wijn van Dampt Frères, waarvan me de witte Chevalier d’Eon 2015 zeer beviel. Hij is vernoemd naar de uit Tonnerre afkomstige wonderlijke, androgyne figuur die een groot deel van zijn leven verkleed als vrouw spioneerde voor Lodewijk XV en XVI. Zullen we zeggen dat de wijn dat weerspiegelt? Hij is fris maar heeft een aangename ‘rondeur’ en geurt behoorlijk aristocratisch, met een vleugje exotiek van bijna-tropisch fruit. Net als alle wit in deze dreven is hij helemaal van de chardonnaydruif gemaakt, maar ondanks de nabijheid van Chablis heeft hij niet dat krijtige dat die wijnen in hun jeugd kenmerkt. Snel inslaan, want 2016 en 2017 zijn rampzalige jaren met nauwelijks oogst!

 

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

Storms.nl, € 9,75

 

Prijs/kwaliteit 8,5

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.