Wijn

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

tonnerre-dampt-storms

Bourgogne is meer dan Chablis en Beaune en Mâcon. Helemaal in het noorden, op de grens met de Champagne, verschuilt zich een vlekje wijngebied bij Tonnerre. Witte wijn heet daarnaar, rode naar buurdorp Epineuil – vraag me niet waarom. Ik heb vlakbij mijn tweede huis, dus mijn aanvoer is verzekerd, maar ik was blij te merken dat er af en toe wat langs de geëigende kanalen naar Nederland wordt gehaald. Zo voert importeur Pieter Storms de wijn van Dampt Frères, waarvan me de witte Chevalier d’Eon 2015 zeer beviel. Hij is vernoemd naar de uit Tonnerre afkomstige wonderlijke, androgyne figuur die een groot deel van zijn leven verkleed als vrouw spioneerde voor Lodewijk XV en XVI. Zullen we zeggen dat de wijn dat weerspiegelt? Hij is fris maar heeft een aangename ‘rondeur’ en geurt behoorlijk aristocratisch, met een vleugje exotiek van bijna-tropisch fruit. Net als alle wit in deze dreven is hij helemaal van de chardonnaydruif gemaakt, maar ondanks de nabijheid van Chablis heeft hij niet dat krijtige dat die wijnen in hun jeugd kenmerkt. Snel inslaan, want 2016 en 2017 zijn rampzalige jaren met nauwelijks oogst!

 

Bourgogne Tonnerre Blanc, Chevalier d’Eon, Dampt Frères 2015

Storms.nl, € 9,75

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.