Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Braadworst met pittige radicchio

Samen worst maken, ja gezellig! Worstmakerij Brandt & Levie ritselde onlangs een druistig gezelschap foodfluencers bij elkaar om hen de vette knepen van het darmstoppen in te peperen. En dat alles uiterst praktisch, want we moesten zelf aan de slag. Mij was de eer te beurt gevallen in een team te zitten met onder andere collega Eva Posthuma de Boer, en wij begonnen met peinzen. De opdracht was om een eigen worst te kruiden; op een lange tafel was een groot assortiment smaakmakers opgesteld. Brandt & Levie maakt vooral gedroogde worst, nu ging het om verse. Braadworst dus. Die produceren ze ook, met venkel bijvoorbeeld, of met citroen en tijm. In ieder geval anders dan de standaardbraadworst in Nederland. Mij komt het voor dat er ergens een verborgen braadworstbesluit van de overheid bestaat dat dicteert dat alles op eenzelfde manier gekruid moet worden. Dat kan toch beter! Ons team besloot richting Azië af te slaan, met korianderblad en -zaad, chili- en sansyopeper (een Japanse sechuanvariant), suiker, knoflook en nog zo wat. Resultaat: heerlijk. Hooguit nét niet pittig genoeg. Thuis ving ik dat op door meegekregen worst te vergezellen door een opwekkend garnituur. Zo opwekkend dat je er zelfs ordinaire braadworst voor kunt gebruiken. Let wel, wie niet tegen bitter kan gaat een straatje verder; de radicchio hakt er goed in.

 

Braadworst met pittige radicchio

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

½ krop radicchio

1 zoete aardappel

1 uitje, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

½ Spaanse peper of iets meer, fijngesneden

5 el olie

1 el lichte sojasaus

1 el ketjap manis

2 braadworsten

 

Snijd de radicchio in repen van ½ centimeter breed. Schil de zoete aardappel en verdeel hem in dobbelsteentjes. Fruit de ui met de knoflook en de chilipeper in 3 eetlepels olie tot de ui begint te kleuren. Voeg de zoete aardappel toe plus de sojasaus en ketjap, plus een half glaasje water. Dek af en laat 5 minuten garen. Voeg de radicchio toe, meng en draai het vuur uit. Laat afgedekt staan.

Bak de braadworsten rustig gaar in 2 eetlepels olie in pakweg 7 minuten. Draai af en toe eens om. Snijd ze daarna schuinsweg in dikke stukken of plakken. Voeg het uitgelopen vocht en bakvet bij het radicchiomengsel. Controleer op smaak: door de zoute sojasauzen (nog maar eens: ketjap manis smaakt wel zoet maar is tegelijk bremzout) is er waarschijnlijk niks nodig. Leg de worst op het mengsel en serveer met rijst. Wijn erbij: verdicchio.

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Eén reactie op “Braadworst met pittige radicchio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.