Wijn

Briljante Chablis voor weinig

Er zijn zo van die wijnen waar je niet aan moet beginnen als je krap zit. Chablis bijvoorbeeld. Ja, er bestaat Chablis onder een tientje. Hoopvol trek je de kurk uit de fles en denkt aan alle fraaie woorden die op de wijncursus of in je wijnboek voorbij kwamen, ‘mineraal’, ‘strak’, ‘koel’. En vervolgens proef je iets dat wel heel erg mineraal, strak en koel is: aromaloos, zuur en dodelijk saai.

De reputatie van Chablis is gebaseerd op de beste wijnen van die streek in Noord-Bourgogne, van kleine stukjes grond op hellingen van ‘kimmeridge’, kalkhoudende grond. Die Chablis krijgen Grand Cru achter hun naam, of Premier Cru. En ze kosten meer dan dat tientje. Soms veel en veel meer. Ze kunnen rijpen – wat bijzonder is voor witte wijn – en ontwikkelen in een jaar of vijf, zeven of zelfs tien een goudglanzende, diepe smaak waarin van alles vibreert, een ragfijn spel van rinse tintelingen. Laat ik dat nou onlangs tegenkomen in een ‘gewone’ Chablis bij de Smaakimporteur! Hij is nog maar jong, van 2010, maar hij geurt nu al aristocratisch tegen me op, met vlierbloesem en perzik. Gemaakt van vieilles vignes, oude wijnstokken, die minder druiven maken, wat zorgt voor die fraaie concentratie. Chablis leren kennen? Hier beginnen. Netjes achter aansluiten in de rij. Niet dringen, daar, alstublieft!

 

Chablis Vieilles Vignes, Lavantureux, € 14,25 bij www.desmaakimporteur.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Briljante Chablis voor weinig

  1. Gaan we er nu toch een commeciieel (gratis) advertentie-prikbord van maken ? (zie divsee updates van deze datuim)

    Ton Borghouts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.