Wijn

Ca’ Solare Moscato d’Asti 2008

De samenstelling van het Volkskrant Weekendmenu is dit keer weer van mijn hand. Knoflooksoep vooraf, een pilaf met kip en aubergine daarna, en toe mijn aardbeiensoep met Moscato d’Asti en honingijs. De wijntip hoort dit keer bij het nagerecht. Een Moscato d’Asti, natuurlijk. Wat anders?

Waarom

Zijn er alternatieven voor Moscato d’Asti? Nou, nee. Je kunt je behelpen met Canei, Kellergeister en andere suffe zoete wijntjes waar men uit gasflessen koolzuur ingespoten heeft voor de botteling. Maar Moscato d’Asti is uniek. Die wordt gemaakt door het sap van de aromatische moscato biancodruiven deels te laten vergisten, zodat er druivensuiker overblijft, en de ontstane natuurlijke koolzuur erin te vangen. Resultaat: ongekende frisheid met geur en Italiaans plezier.

Smaak

Ca’ Solare is een bescheiden, maar o zo aanbevelenswaardige Moscato. Hij dartelt, hij buitelt, hij danst, met zeven sluiers van die echte muskaatgeur, zwoel en fruitig. De mousse is licht, je gaat er niet van boeren. En de smaak is net wat de lente nodig heeft, sappig, fris zoet, en natuurlijk met lekker weinig alcohol (7 procent). Heerlijk met of zonder aardbeiensoep.

Verkrijgbaar

Slijters, circa 6,90.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.