GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept Caesar salad

Van niets iets

Het lijkt wel sinterklaastijd. Alweer een pak aan de deur, een enorme doos, met daarin een heel klein doosje, en daarin één flesje Worcestershire Sauce. En een map info natuurlijk, waaruit blijkt dat men niks nieuws te melden heeft. ‘Hallo, we bestaan nog’, zoiets is het meer. Fijn. Er zitten ook recepten bij en eentje daarvan is een pijler onder het bestaan van het product: de Caesar’s salad. Een gebrek aan historische kennis of opzoekvermogen leidt echter tot een grappige onderwaardering van de eigen saus. Men voegt namelijk ansjovispasta toe, terwijl dat niet nodig is. Welnee, Worcestershire Sauce, die ansjovis bevat, behoort het akkefietje zelf op te knappen.

Hoewel er ook een verhaal is dat de Ceasar’s salad al in 1903 is uitgevonden in Chicago, gaan de meeste culinaire historici ervan uit dat hij in 1924 voor het eerst werd bereid door Cesare (Caesar) Cardini, die net over de Californisch-Mexicaanse grens, in Tijuana, een Italiaans restaurant had. Op een avond waren de bestelde ingrediënten niet geleverd en dus trachtte Cardini van niets iets te maken.

Met de weinige spullen die er waren husselde hij – of een personeelslid, daar wil ik vanaf wezen – met veel vertoon aan tafel een salade in elkaar.

Die eenvoud is het geheim van de Caesar’s salad. Cardini’s broer voegde in 1926 al ansjovis toe, maar dat vond Cesare een fout. Volgens mij smaakt de basis-Caesar zo goed omdat hij stijf staat van de natuurlijke smaakversterkers. De kaas zit er vol mee, maar bovenal de Worcestershire Sauce, die goedbeschouwd een Europese variant van de soja- en vissauzen uit Azië is.
Zet de oven aan op 200 °C. Bak een teen knoflook in 3 eetlepels van de olie tot hij geurt. Verwijder de knoflook, doe de broodblokjes erbij, schep goed om en doe in een ovenschaal. Bak in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen. Gebruik zowel wat van het hart van de romanasla als wat van de groenere bladen. Snijd of scheur ze in eetbare stukken. Doe in een slakom. Kook de eieren zeer zacht in 2 minuten. Pel ze, snijd ze stuk en meng met de resterende olie, citroensap, Worcestershire Sauce en de fijngesneden knoflook. Doe over de sla. De Parmigiano mag geraspt of in schilfers bovenop.

Caesar salad voor 4:
100 gram oud witbrood in blokjes
8 eetlepels goede olijfolie
1 teen knoflook, geplet
1 krop bindsla (romana)
2 eieren
3 à 4 eetlepels citroensap
3 eetlepels Worcestershire Sauce
1/2 teentje knoflook, ragfijn gesneden
50 gram Parmigiano Reggianokaas

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.