Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept Caesar salad

Van niets iets

Het lijkt wel sinterklaastijd. Alweer een pak aan de deur, een enorme doos, met daarin een heel klein doosje, en daarin één flesje Worcestershire Sauce. En een map info natuurlijk, waaruit blijkt dat men niks nieuws te melden heeft. ‘Hallo, we bestaan nog’, zoiets is het meer. Fijn. Er zitten ook recepten bij en eentje daarvan is een pijler onder het bestaan van het product: de Caesar’s salad. Een gebrek aan historische kennis of opzoekvermogen leidt echter tot een grappige onderwaardering van de eigen saus. Men voegt namelijk ansjovispasta toe, terwijl dat niet nodig is. Welnee, Worcestershire Sauce, die ansjovis bevat, behoort het akkefietje zelf op te knappen.

Hoewel er ook een verhaal is dat de Ceasar’s salad al in 1903 is uitgevonden in Chicago, gaan de meeste culinaire historici ervan uit dat hij in 1924 voor het eerst werd bereid door Cesare (Caesar) Cardini, die net over de Californisch-Mexicaanse grens, in Tijuana, een Italiaans restaurant had. Op een avond waren de bestelde ingrediënten niet geleverd en dus trachtte Cardini van niets iets te maken.

Met de weinige spullen die er waren husselde hij – of een personeelslid, daar wil ik vanaf wezen – met veel vertoon aan tafel een salade in elkaar.

Die eenvoud is het geheim van de Caesar’s salad. Cardini’s broer voegde in 1926 al ansjovis toe, maar dat vond Cesare een fout. Volgens mij smaakt de basis-Caesar zo goed omdat hij stijf staat van de natuurlijke smaakversterkers. De kaas zit er vol mee, maar bovenal de Worcestershire Sauce, die goedbeschouwd een Europese variant van de soja- en vissauzen uit Azië is.
Zet de oven aan op 200 °C. Bak een teen knoflook in 3 eetlepels van de olie tot hij geurt. Verwijder de knoflook, doe de broodblokjes erbij, schep goed om en doe in een ovenschaal. Bak in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen. Gebruik zowel wat van het hart van de romanasla als wat van de groenere bladen. Snijd of scheur ze in eetbare stukken. Doe in een slakom. Kook de eieren zeer zacht in 2 minuten. Pel ze, snijd ze stuk en meng met de resterende olie, citroensap, Worcestershire Sauce en de fijngesneden knoflook. Doe over de sla. De Parmigiano mag geraspt of in schilfers bovenop.

Caesar salad voor 4:
100 gram oud witbrood in blokjes
8 eetlepels goede olijfolie
1 teen knoflook, geplet
1 krop bindsla (romana)
2 eieren
3 à 4 eetlepels citroensap
3 eetlepels Worcestershire Sauce
1/2 teentje knoflook, ragfijn gesneden
50 gram Parmigiano Reggianokaas

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.