Wijn

Cannonau = grenache = vaak heel goed! Cantina Dorgali

Laatst nog een spraakverwarrinkje in een restaurant. “Rode wijnen, meneer? We hebben een Cannonau en een Grenache.”

“Leuk! Dat is hetzelfde.”

“Hetzelfde? Nee hoor!”

Nou, ja hoor. De Spaanse garnachadruif heeft vanaf de 18e eeuw langzaamaan brede terreinen veroverd, in Zuid-Frankrijk, waar hij grenache werd, in Italië als guarnaccia en tocai rosso, en op Sardinië, onder de naam cannonau. Zou de naam echt refereren aan iets kanonnerigs? Het ras zorgt in ieder geval voor volle, alcoholrijke wijnen. Châteauneuf-du-Pape ontleent er zijn kracht aan, net als Gigondas. Op Sardinië maakten ze er vroeger dikke, bijna portachtige wijn van, tot niemand die meer wou. Andere tijden, andere smaken. Dus wat je maar zelden ziet, gebeurde hier: men vergrootte de opbrengst per hectare. Om de concentratie naar beneden te brengen, om de wijn te ‘verdunnen’. Zodat er nu fraai gewelfde, goed gespijkerde maar tegelijk fris drinkbare Cannonau’s in de fles gaan. Neem de Vigna di Isalle 2010 van de Cantina Dorgali. Daar is ondanks zijn 14,5 procenten niks plakkerigs aan. Het is een in opwekkende tinten paars en rood geschilderd werk, in een lijst van geroosterde koffie. Sappig zuur zorgt voor gevaarlijke doordrinkbaarheid. Braad, rooster of bak lamsvlees met rozemarijn en luid er de winter mee uit.

 

Vigna di Isalle 2010 Cannonau di Sardegna, Cantina Dorgali

www.enoteca-sprezzatura.nl, € 11,50

 

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.