Wijn

Cannonau = grenache = vaak heel goed! Cantina Dorgali

Laatst nog een spraakverwarrinkje in een restaurant. “Rode wijnen, meneer? We hebben een Cannonau en een Grenache.”

“Leuk! Dat is hetzelfde.”

“Hetzelfde? Nee hoor!”

Nou, ja hoor. De Spaanse garnachadruif heeft vanaf de 18e eeuw langzaamaan brede terreinen veroverd, in Zuid-Frankrijk, waar hij grenache werd, in Italië als guarnaccia en tocai rosso, en op Sardinië, onder de naam cannonau. Zou de naam echt refereren aan iets kanonnerigs? Het ras zorgt in ieder geval voor volle, alcoholrijke wijnen. Châteauneuf-du-Pape ontleent er zijn kracht aan, net als Gigondas. Op Sardinië maakten ze er vroeger dikke, bijna portachtige wijn van, tot niemand die meer wou. Andere tijden, andere smaken. Dus wat je maar zelden ziet, gebeurde hier: men vergrootte de opbrengst per hectare. Om de concentratie naar beneden te brengen, om de wijn te ‘verdunnen’. Zodat er nu fraai gewelfde, goed gespijkerde maar tegelijk fris drinkbare Cannonau’s in de fles gaan. Neem de Vigna di Isalle 2010 van de Cantina Dorgali. Daar is ondanks zijn 14,5 procenten niks plakkerigs aan. Het is een in opwekkende tinten paars en rood geschilderd werk, in een lijst van geroosterde koffie. Sappig zuur zorgt voor gevaarlijke doordrinkbaarheid. Braad, rooster of bak lamsvlees met rozemarijn en luid er de winter mee uit.

 

Vigna di Isalle 2010 Cannonau di Sardegna, Cantina Dorgali

www.enoteca-sprezzatura.nl, € 11,50

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.