Wijn

Champagne Agrapart Gert Crum

agrapart-a-avize-les-7-crus-brut

Het is niet elke dag dat er wijnboeken van formaat verschijnen. En dan bedoel ik niet de onmisbare koopgidsen van Klei en Hamersma, maar diepgravende standaardwerken over bijvoorbeeld Champagne. Dat is nu weer eens wel gebeurd. Gert Crum, gezaghebbend specialist, maakte met fotograaf Jan Bartelsman ‘Champagne, le réveil des terroirs’ (Digipublishers, € 85,-), dat tegelijk in het Nederlands en Engels verschijnt. Beter dan dit wordt het niet, lezers. Crum brengt alles in kaart, stijlen, streken, historie, beste producenten, omgang met de wijn en de rest, maar voegt daar iets aan toe: visie. Hij beheerst het onderwerp dermate dat hij een toekomst kan schetsen, lijnen en verbanden duidt. Voor iedereen die beaamt dat er verschil is tussen Prosecco en Champagne is er nu het ultieme kerstcadeau.

Een aanrader van Crum voor de Volkskrantlezers: de wijnen van Agrapart uit Avize, een klein, zelfstandig vigneronhuis. Ik proefde de Les 7 Crus Brut (droog, elegant, met citrus in de geur) en de Grand Cru Terroirs Extra Brut (nog droger, gelaagd en spannend). Champagnes waaraan je proeft dat het Champagnes zijn, door die rijkdom, dat verlangen, die klasse. Het verschil tussen bubbels en bubbels.

 

Agrapart Champagne Les 7 Crus Brut, € 42,95

Agrapart Champagne Grand Cru Terroirs Extra Brut, € 51,50

 

Lesgenereux.nl

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Op 18 maart start weer een cursus culinair schrijven en wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor de feestdagen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland bestellen? 
Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.