Wijn

Champagne Agrapart Gert Crum

agrapart-a-avize-les-7-crus-brut

Het is niet elke dag dat er wijnboeken van formaat verschijnen. En dan bedoel ik niet de onmisbare koopgidsen van Klei en Hamersma, maar diepgravende standaardwerken over bijvoorbeeld Champagne. Dat is nu weer eens wel gebeurd. Gert Crum, gezaghebbend specialist, maakte met fotograaf Jan Bartelsman ‘Champagne, le réveil des terroirs’ (Digipublishers, € 85,-), dat tegelijk in het Nederlands en Engels verschijnt. Beter dan dit wordt het niet, lezers. Crum brengt alles in kaart, stijlen, streken, historie, beste producenten, omgang met de wijn en de rest, maar voegt daar iets aan toe: visie. Hij beheerst het onderwerp dermate dat hij een toekomst kan schetsen, lijnen en verbanden duidt. Voor iedereen die beaamt dat er verschil is tussen Prosecco en Champagne is er nu het ultieme kerstcadeau.

Een aanrader van Crum voor de Volkskrantlezers: de wijnen van Agrapart uit Avize, een klein, zelfstandig vigneronhuis. Ik proefde de Les 7 Crus Brut (droog, elegant, met citrus in de geur) en de Grand Cru Terroirs Extra Brut (nog droger, gelaagd en spannend). Champagnes waaraan je proeft dat het Champagnes zijn, door die rijkdom, dat verlangen, die klasse. Het verschil tussen bubbels en bubbels.

 

Agrapart Champagne Les 7 Crus Brut, € 42,95

Agrapart Champagne Grand Cru Terroirs Extra Brut, € 51,50

 

Lesgenereux.nl

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.