Wijn

Château Guilhem Rosé 2009

Alles is vroeg dit jaar, de aardbeien, de asperges. Dus uw eerste rosémoment is vast ook al geweest. Niet? Nog geen rosé gehad? Nou, gaan we dat inhalen.

Ook in rosé kun je kiezen. Voordeliger rosés vallen in twee categorieën: snoepjeswijn, vol van perendrups, en met een net niet droge smaak, en droge, doorgaans Franse wijnen, te vaak een beetje nikszeggend. Frans en droog en uiterst welsprekend bestaat ook, maar kost wat meer.

Vooral aankomende wijndrinkers zijn blij met de snoepjesrosés. Buiten Europa worden ze veel gemaakt, maar ook Spanje doet eraan, en tegenwoordig zelfs Zuid-Frankrijk. Let op: ze zijn vaak zuurstokroze. De drogere rosés hebben een zalmkleurige tint, soms bijna oranje.

Vandaag eentje van aspiratieniveau: Château Guilhem 2010, een verdraaid elegante wijn met een ijle zalmkleur. Fris en met een aangenaam zonnig voorjaarsaroma, vol van zingende merels en welbehagen. Kost zeven en een halve euro en is het dubbel en dwars waard. Kom op, die schnitzels maak je ook niet met kiloknallervarkensvlees. Koel maar niet steenkoud schenken.

Château Guilhem Rosé 2009, Malepère, www.vojacek.nl euro 7,45.

Alles is vroeg dit jaar, de aardbeien, de asperges. Dus uw eerste rosémoment is vast ook al geweest. Niet? Nog geen rosé gehad? Nou, gaan we dat inhalen. Zo’n schnitzel met groenten vraagt erom. Precies de smaak waar je je van afvraagt of wit of rood de beste keus is. Gebakken vlees, überhaupt iets gebakkens, vraagt om een ronde smaak in de wijn. Maar ja, die groente buigt de zaak weer de frisse kant op. Licht rood, vol wit, het kan allebei, vandaar dat we ook van harte in het roze zwembad kunnen duiken.

Ook in rosé kun je kiezen. Voordeliger rosés vallen in twee categorieën: snoepjeswijn, vol van perendrups, en met een net niet droge smaak, en droge, doorgaans Franse wijnen, te vaak een beetje nikszeggend. Frans en droog en uiterst welsprekend bestaat ook, maar kost wat meer.

Vooral aankomende wijndrinkers zijn blij met de snoepjesrosés. Buiten Europa worden ze veel gemaakt, maar ook Spanje doet eraan, en tegenwoordig zelfs Zuid-Frankrijk. Let op: ze zijn vaak zuurstokroze. De drogere rosés hebben een zalmkleurige tint, soms bijna oranje.

Vandaag eentje van aspiratieniveau: Château Guilhem 2010, een verdraaid elegante wijn met een ijle zalmkleur. Fris en met een aangenaam zonnig voorjaarsaroma, vol van zingende merels en welbehagen. Kost zeven en een halve euro en is het dubbel en dwars waard. Kom op, die schnitzels maak je ook niet met kiloknallervarkensvlees. Koel maar niet steenkoud schenken.

Château Guilhem Rosé 2009, Malepère, www.vojacek.nl euro 7,45.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.