Wijn

Château Guilhem Rosé 2009

Alles is vroeg dit jaar, de aardbeien, de asperges. Dus uw eerste rosémoment is vast ook al geweest. Niet? Nog geen rosé gehad? Nou, gaan we dat inhalen.

Ook in rosé kun je kiezen. Voordeliger rosés vallen in twee categorieën: snoepjeswijn, vol van perendrups, en met een net niet droge smaak, en droge, doorgaans Franse wijnen, te vaak een beetje nikszeggend. Frans en droog en uiterst welsprekend bestaat ook, maar kost wat meer.

Vooral aankomende wijndrinkers zijn blij met de snoepjesrosés. Buiten Europa worden ze veel gemaakt, maar ook Spanje doet eraan, en tegenwoordig zelfs Zuid-Frankrijk. Let op: ze zijn vaak zuurstokroze. De drogere rosés hebben een zalmkleurige tint, soms bijna oranje.

Vandaag eentje van aspiratieniveau: Château Guilhem 2010, een verdraaid elegante wijn met een ijle zalmkleur. Fris en met een aangenaam zonnig voorjaarsaroma, vol van zingende merels en welbehagen. Kost zeven en een halve euro en is het dubbel en dwars waard. Kom op, die schnitzels maak je ook niet met kiloknallervarkensvlees. Koel maar niet steenkoud schenken.

Château Guilhem Rosé 2009, Malepère, www.vojacek.nl euro 7,45.

Alles is vroeg dit jaar, de aardbeien, de asperges. Dus uw eerste rosémoment is vast ook al geweest. Niet? Nog geen rosé gehad? Nou, gaan we dat inhalen. Zo’n schnitzel met groenten vraagt erom. Precies de smaak waar je je van afvraagt of wit of rood de beste keus is. Gebakken vlees, überhaupt iets gebakkens, vraagt om een ronde smaak in de wijn. Maar ja, die groente buigt de zaak weer de frisse kant op. Licht rood, vol wit, het kan allebei, vandaar dat we ook van harte in het roze zwembad kunnen duiken.

Ook in rosé kun je kiezen. Voordeliger rosés vallen in twee categorieën: snoepjeswijn, vol van perendrups, en met een net niet droge smaak, en droge, doorgaans Franse wijnen, te vaak een beetje nikszeggend. Frans en droog en uiterst welsprekend bestaat ook, maar kost wat meer.

Vooral aankomende wijndrinkers zijn blij met de snoepjesrosés. Buiten Europa worden ze veel gemaakt, maar ook Spanje doet eraan, en tegenwoordig zelfs Zuid-Frankrijk. Let op: ze zijn vaak zuurstokroze. De drogere rosés hebben een zalmkleurige tint, soms bijna oranje.

Vandaag eentje van aspiratieniveau: Château Guilhem 2010, een verdraaid elegante wijn met een ijle zalmkleur. Fris en met een aangenaam zonnig voorjaarsaroma, vol van zingende merels en welbehagen. Kost zeven en een halve euro en is het dubbel en dwars waard. Kom op, die schnitzels maak je ook niet met kiloknallervarkensvlees. Koel maar niet steenkoud schenken.

Château Guilhem Rosé 2009, Malepère, www.vojacek.nl euro 7,45.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.