Wijn

Clairette de Die Tradition 2008, Jaillance, natuurvoedingswinkels

In het door Loethe Olthuis samengestelde Volkskrant Weekendmenu dit keer een maaltijdsalade met tofu, mango en gember, met daaraan vooraf pittig gevulde tomaten, en toe abrikozen-appelsoep met prosecco. De Volkskeukensite draait momenteel belabberd, technisch. Mijn wijnsuggestie staat er niet, de software kiest ervoor om het wijnadvies van precies een jaar geleden te laten zien. En blijkbaar kan daar niets aan gedaan worden; personele problemen. Goed. Bij de maaltijdsalade, met duidelijke zoete elementen, suggereer ik een Clairette de Die Tradition, en wel een biologische…

Waarom

Ga er maar aan staan, als wijn: gember, mango, rode peper, suiker en azijn. In Zuidoost-Azië kiezen ze bij zo’n gerecht bier of lokale whisky. Bij alle andere gerechten ook, trouwens. Maar wij willen iets feestelijkers. En omdat we toch al verantwoord bezig zijn, vegetarisch en zo, nemen we een wijn van biologische druiven.

Smaak

Er is Clairette de Die en Clairette de Die Tradition. Die laatste in helemaal van muskaatdruiven gemaakt, de eerste maar ten dele. In deze wijn van Jaillance geurt de muskaat tegen je op, met rozen en tropisch fruit. De smaak is net eventjes zoeter, steviger, dan bij een Moscato d’Asti. Samen met de belletjes die ontstaan door de gisting in de fles levert dat een schuimend lekker achterdoek op voor Loethe Olthuis’ salade. Gember, mango en peper geen bezwaar.

Verkrijgbaar

Natuurvoedingswinkels, 12,75 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.