Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Coquilles uit de oven op z’n Amerikaans

Wie wil culishoppen voor hoerasmaken gaat naar het Amerika van de jaren 60. Wat daar vertoond werd tart elke beschrijving, gellypudding met kip en blikfruit, onverdunde en dus bremzoute bliksoep als ‘saus’, blik bij blik bij blik, zoet en zuur en zout in bloeddruk- en bloedsuikeropjakkerende gehaltes rond en bij van alles. En soms zit er iets lekkers bij. Mijn goede vriendin Antoinette was ergens het favoriete recept van Jacky Kennedy tegengekomen en serveerde ons haar versie. Het ging om een ovenschotel van allerlei zeevoedsel, gerookte zalm, gare krab en rivierkreeftjes, in mayonaise, met verbrokkelde potatochips bovenop. Bizar in mijn Europese ogen, maar het werkte. Deels. Ik had zelfs in Frankrijk wel eens een recept gezien voor kabeljauw die met mayo de oven in ging. Mayonaise houdt zich kranig in de hitte, de binding door de eidooiers overleeft het allemaal.

Deels, zei ik, over het werken. Want mayonaise is gemeen zuur door de azijn die ze bevat. Aangezien je ook nog eens heel wat moet gebruiken om alles wat eronder zit te behouden voor uitdrogen, kun je uitkomen bij een smaak waar je scheel van kijkt. En het arme watergewemel verwordt tot een textuurtje, meer niet. Aanlengen daarom. Met room, dat kan nooit kwaad. En gare vis 25 minuten op 200 graden laten lijden – Jacky’s voorschrift – leek me zonde. Kortom, ik eindigde bij iets wat er helemaal niet meer op leek. Als je voorbij de chips keek. Lekker trouwens, dat kraakje bovenop.

 

Coquilles uit de oven op z’n Amerikaans

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

4 grote coquilles of 8 kleintjes

75 g mayonaise

125 ml slagroom

1 theel. worcestersaus

300 g gare, uitgelekte rode bonen

2 lente-uien, fijngesnipperd

1 handje chips naturel

 

Zet de oven aan op 180 graden. Snijd de coquilles overlangs in tweeën en bestrooi ze met wat zout en peper. Roer de mayonaise glad met de room en de worcestersaus. Meng de bonen met de lente-ui en doe in een niet te grote ovenschaal. Verdeel de coquilles erover. Overgiet met de saus en zorg dat in ieder geval de coquilles netjes bedekt zijn en liefst alle bonen ook. Verkruimel de chips met je handen en verdeel ze over het schoteltje. Zet 25 minuten in de oven. Dat klinkt vreemd lang voor zoiets delicaats als jakobsschelpen, maar het garen in een oven gaat altijd traag, zeker onder een saus. Wijn erbij: stevige Chardonnay.

Dit is een bescheiden hoofdgerecht, er mag nog wel een riante bananasplit achteraan.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.