Wijn

Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Cave de Bailly-Lapierre/Marsigny

Exclusief! Een prachtig woord waar wijnhandelaren en -verkopers dol op zijn. Alleen hier te koop en nergens anders! En leuk, die exclusiviteit kan makkelijk georganiseerd worden, namelijk door het drukken van een etiket. Geen hond die proeft dat die Orvieto van super X dezelfde is als die van Y. Voor alle duidelijkheid: ik ook niet, tenzij ze naast elkaar staan.

In de buurt van Auxerre, in de Bourgogne, huist in een mierennest van voormalige steengroeven, 5 hectare gangen in een kalksteenplateau, de Cave de Bailly-Lapierre.

Men maakt er crémants, mousserende wijnen, en dat doet men verdraaid goed. De gebruikte methode is die van de Champagne, de beste dus, met hergisting in de fles, alleen wijken de gebruikte druivenrassen soms iets af. De kwaliteit wordt alom herkend en dus willen veel verkopers hem wel aan de klanten aanbieden. Maar ja, de exclusiviteit, hè. Vandaar dat er meerdere etiketten zijn, met ‘Bailly-Lapierre’ erop, maar ook met ‘Marsigny’, de voormalige naam van de coöperatie. Ga maar kijken bij DekaWijnmarkt, Jumbo, C1000 en wijnspeciaalzaken. Niet alles is hetzelfde, want er bestaan ook echt verschillende wijnen, van alleen chardonnay, van pinot noir, van mengsels.

Bij de Van Dinthers thuis is men dol op Champagne. De Crémant Blanc de Noirs Brut van Bailly-Lapierre/Marsigny is een waardig en betaalbaar alternatief. Perfect bij sla met slakken. En bij veel meer. Goede bruis past bij bijna alles.

Crémant Blanc de Noirs Brut, Cave de Marsigny, 9,99 euro bij C1000.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.