Wijn

Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Cave de Bailly-Lapierre/Marsigny

Exclusief! Een prachtig woord waar wijnhandelaren en -verkopers dol op zijn. Alleen hier te koop en nergens anders! En leuk, die exclusiviteit kan makkelijk georganiseerd worden, namelijk door het drukken van een etiket. Geen hond die proeft dat die Orvieto van super X dezelfde is als die van Y. Voor alle duidelijkheid: ik ook niet, tenzij ze naast elkaar staan.

In de buurt van Auxerre, in de Bourgogne, huist in een mierennest van voormalige steengroeven, 5 hectare gangen in een kalksteenplateau, de Cave de Bailly-Lapierre.

Men maakt er crémants, mousserende wijnen, en dat doet men verdraaid goed. De gebruikte methode is die van de Champagne, de beste dus, met hergisting in de fles, alleen wijken de gebruikte druivenrassen soms iets af. De kwaliteit wordt alom herkend en dus willen veel verkopers hem wel aan de klanten aanbieden. Maar ja, de exclusiviteit, hè. Vandaar dat er meerdere etiketten zijn, met ‘Bailly-Lapierre’ erop, maar ook met ‘Marsigny’, de voormalige naam van de coöperatie. Ga maar kijken bij DekaWijnmarkt, Jumbo, C1000 en wijnspeciaalzaken. Niet alles is hetzelfde, want er bestaan ook echt verschillende wijnen, van alleen chardonnay, van pinot noir, van mengsels.

Bij de Van Dinthers thuis is men dol op Champagne. De Crémant Blanc de Noirs Brut van Bailly-Lapierre/Marsigny is een waardig en betaalbaar alternatief. Perfect bij sla met slakken. En bij veel meer. Goede bruis past bij bijna alles.

Crémant Blanc de Noirs Brut, Cave de Marsigny, 9,99 euro bij C1000.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.