Wijn

Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Cave de Bailly-Lapierre/Marsigny

Exclusief! Een prachtig woord waar wijnhandelaren en -verkopers dol op zijn. Alleen hier te koop en nergens anders! En leuk, die exclusiviteit kan makkelijk georganiseerd worden, namelijk door het drukken van een etiket. Geen hond die proeft dat die Orvieto van super X dezelfde is als die van Y. Voor alle duidelijkheid: ik ook niet, tenzij ze naast elkaar staan.

In de buurt van Auxerre, in de Bourgogne, huist in een mierennest van voormalige steengroeven, 5 hectare gangen in een kalksteenplateau, de Cave de Bailly-Lapierre.

Men maakt er crémants, mousserende wijnen, en dat doet men verdraaid goed. De gebruikte methode is die van de Champagne, de beste dus, met hergisting in de fles, alleen wijken de gebruikte druivenrassen soms iets af. De kwaliteit wordt alom herkend en dus willen veel verkopers hem wel aan de klanten aanbieden. Maar ja, de exclusiviteit, hè. Vandaar dat er meerdere etiketten zijn, met ‘Bailly-Lapierre’ erop, maar ook met ‘Marsigny’, de voormalige naam van de coöperatie. Ga maar kijken bij DekaWijnmarkt, Jumbo, C1000 en wijnspeciaalzaken. Niet alles is hetzelfde, want er bestaan ook echt verschillende wijnen, van alleen chardonnay, van pinot noir, van mengsels.

Bij de Van Dinthers thuis is men dol op Champagne. De Crémant Blanc de Noirs Brut van Bailly-Lapierre/Marsigny is een waardig en betaalbaar alternatief. Perfect bij sla met slakken. En bij veel meer. Goede bruis past bij bijna alles.

Crémant Blanc de Noirs Brut, Cave de Marsigny, 9,99 euro bij C1000.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.