Nagerechten | Volkskeuken recepten

Crème au caramel salé

Hier is dan eindelijk weer eens een zoet bericht van uw toetvermijder. Ik lust zeker desserts en andere zoetigheid, maar mijn behoefte is er goed onder te houden. Vooral mijn luiheid klemt het dekseltje op de suikerpot moeiteloos dicht – ja ik ga daar een beetje toetjes of taart maken, dat idee. Maar een enkele keer, bij volle maan of zo, komt mijn geweten in opstand. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Dan fluistert het engeltje op mijn schouder dat u als volkslekkerbek in de culikou staat doordat ik het laat afweten. Nu kan ik het natuurlijk aan de collega’s overlaten; er zijn enkele medewerkers aan deze rubriek die graag in de suiker roeren. Die willen echter ook wel eens wat hartigs aanrichten. Tijd daarom voor een toet van mijn hand. Een Franse toet allicht, een klassieker die ik lang niet gemaakt had en waarvan het bereidingsproces toch weer een stemmingverhogende keukenklus bleek. Een beetje gedoe zo u wilt, maar ja, die voldoening hè, die trots na afloop, al die gelukshormonen die door het vege lijf gieren, dat was de moeite dubbel en dwars waard. Crème au caramel salé, lezers, voor uw broodnodige dopamine.

 

Crème au caramel salé

Nagerecht voor 4 personen

 

200 gram suiker

minisnuf zout

1/2 liter volle melk

1 vanillepeul

3 eieren

een lage ovenschaal van 1 liter inhoud

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 100 gram van de suiker met het zout en 3 eetlepels water in een pan en verhit. Roer niet. Niet! Draai, zodra de kleur van de massa lichtbruin is, het vuur uit. Verdeel de vloeibare karamel over de bodem van de schaal.

Breng de melk aan de kook met het gespleten vanillestokje. Laat zachtjes 5 minuten koken, schrap dan het binnenste van het stokje in de melk. Gooi het stokje weg of stop het in een pot suiker. Klop de eieren met de resterende 100 gram suiker glad in een grote kom. Giet al kloppende met een garde de melk van het vuur af door de eieren. Giet in de schaal. Zet hem in een ovenslee in de oven en giet een laag kokend water in de slee. Bak de crème 40 minuten in de oven. Hij ziet er misschien nog zacht uit, maar is gaar. Laat de crème afkoelen en bewaar in de koelkast. Snijd voor het serveren de randen los, leg er een schaal bovenop en draai in één beweging samen om. Of, veel makkelijker, serveer hem schepsgewijs uit de schaal. Wijn erbij: niet doen.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Crème au caramel salé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.