Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept crème caramel met kardemom en koffie

Toetjes, ik ben er slecht in. Het is telkens weer een verzuchting, als er eters komen: wat wordt het dessert? Zelf ben ik helemaal gelukkig met kaas. Goede kaas dan wel, kaas met knerp, kaas met een ziel, rauwmelkse, precies genoeg gerijpte kaas, zoals de Cockelon die heeft in mijn eigen Koog aan de Zaan. Maar vaak moet er na of in plaats van die kaas iets zoets komen. Dus als er geen aardbeien zijn – hup, citroen of drank erover, suiker, klaar – plof ik grommend in een stoel en peins. “Zullen we gewoon ijs doen,” zegt mijn vrouw, “met een mooi koekje erbij?”
Ja, confectie-ijs, mijn hoela. Niet voor Clara/Karin/Marly/Ariette en hun Frans/Joost/Ruud/Jack. Het idee!

Aan de slag daarom, met suiker en eieren. Dat is een briljant koppel, trouwens, hebt u daar wel eens over nagedacht? Nee, nou, goed, het is uw vak ook niet. Maar als je ziet wat er voor zoet fluwelen weelde is verzonnen met die twee, in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië! Îles flottantes, crème brulée, zabaione, toucinho do céu, en ook alle bavarois, mousses, charlottes en cakes, ze zijn onmogelijk zonder eieren en suiker. Vandaag een variatie op een klassieker: crème caramel met koffie en kardemom.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 100 gram van de suiker met 5 eetlepels water in een pan en verhit al roerend. Draai, zodra de kleur van de massa lichtbruin is, het vuur uit. Giet en verdeel de vloeibare karamel over de bodem van de schaal. Breng de melk aan de kook met de gekneusde kardemompeultjes. Laat zachtjes vijf minuten koken, vis de kardemom eruit en voeg de koffie toe. Klop de eieren met de resterende suiker glad in een grote kom. Giet al kloppend met een garde de melk van het vuur af door de eieren. Giet in de schaal. Zet hem in een ovenslee in de oven en giet een laag kokend water in de slee. Bak de crème circa 30 minuten in de oven. Hij ziet er zeker nog trillend zacht uit, maar is gaar als een erin gestoken mes er droog uitkomt. Laat de crème afkoelen en bewaar in de koelkast. Snijd voor het serveren de randen los, leg er een schaal bovenop en draai in één beweging samen om.

Crème caramel met koffie en kardemom

Voor 4 personen:

225 gram suiker

0,5 liter volle melk

5 groene kardemompeulen, gekneusd

1 dl sterke koffie (mag decaf zijn )

4 eieren

een lage ovenschaal van circa 1 liter inhoud

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept crème caramel met kardemom en koffie

  1. Beetje verwarrend, die kardemomzaadjes… Verderop in het recept kom ik erachter dat je kardemompeulen bedoelt. Had ik gelukkig de zaadjes nog niet uit de peulen gepulkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.