Wijn

De Chardonnay van koningin Máxima

Linksom, rechtsom, vandaag kan het niet anders of we hebben het over Argentijnse wijn. En omdat ook het voorjaar zich kortgeleden gemeld heeft, wordt het wit. Geen stoeiend, knisperig wit als Sauvignon Blanc, geen giechelend wit als Torrontés, maar iets voornamers, iets rijkers. Chardonnay, nou ja precies, een klein beetje voorspelbaar, maar aan de andere kant: waarom zou er zo veel in de wereld van gemaakt worden als de druif niet tot de top behoorde?

Gall & Gall heeft een gulle keuze in Argentijnse Chardonnay, in opklimmende prijzen. Allereerst is er de Argento, puike wijn, terecht ‘lightly oaked’ genoemd, want een aardig vleugje eikenhoutgeur dobbert rond het citrusfruit. Voor twee euro meer komt de Alamos op tafel, van fijnere wol gesponnen, met een randje kantgekloste zuren die hem oprecht elegant maken. En ten slotte is daar de Catena ‘High Mountain Vines’, waarvoor de druiven op grote hoogte in de Andes geteeld worden, tot een verbluffende 1500 meter aan toe. Ronder is hij, weelderiger, chiquer dan de andere twee. Van mij hebt u het niet gehoord, maar er zijn stemmen die beweren dat sommige hooggeplaatste personen juist deze wijn bij de Gall & Gall in Wassenaar aanschaffen. Net als zijn rode tegenhanger, de Catena Malbec. Een goede, royale keus.

 

Argento Chardonnay 2011 € 6,49

Alamos Chardonnay 2011 € 8,49

Catena Chardonnay 2011 en Malbec 2010 € 13,99

 

Gall & Gall

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.