Wijn

De overtreffende trap van Sherry

Donkere dagen, duisternis alom, maar wat zien wij daar aan de einder lichten? Kerstmis! Feest van geboorte, van zonnewende, van bij elkaar kruipen en die levensviering bekrachtigen door te eten en te drinken. Trekken we wat moois open; dat is stukken makkelijker dan iets verfijnds op een bord organiseren. Ik ging te rade bij Flor del Vino, importeur van liquide geluk uit Portugal, knisperende Vinho Verdes, ronkende Ports, behaaglijke Douro’s en Alentejo’s. Maar eigenaar Loek Kampinga heeft nog een geheime liefde: Sherry. Net als ik! Vandaar dat ik vandaag van harte de nobele wijnen van El Maestro Sierra aan u opdring. Ze lijken in niks op wat u als Sherry in de supermarkt aantreft. Jawel, ze komen uit Andalusië en ze hebben de palominodruif als basis. Maar daar houdt het op. Neem de Amontillado Vejez 12 Años, samengesteld uit verschillende basiswijnen van minstens twaalf jaar rijping, met een kleur van uienschil, strak droog van smaak en met een elektriserend aroma van noten, van gedroogd fruit, van rook en cederhout. De Oloroso van 15 jaar, amber getint en robuuster, doet daar nog een schep bovenop. Hoe kan eerbiedwaardigheid flitsend en krachtig zijn? Nou, zo. Dit is snuffelen aan het hemelse, slurpen van hoop, geloof en liefde: vloeibare kerst. Koel schenken bij patés, bij kaas, bij serranoham.

 

El Maestro Sierra Amontillado € 17,50 (halve fles) en Oloroso € 9,95 (halve fles)

Verkoopadressen op www.flordelvino-sherry.nl

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “De overtreffende trap van Sherry

  1. Ach ja, wij zijn Hobbits van nature… wat kunnen we anders doen om het gezellig te hebben, dan kletsen, eten en vooral iets geestverruimends drinken. Tenslotte is de alcohol één der eerst toevallig gevonden, wat met een algemeen ingeburgerde naam wordt genoemd: drug.
    P.S. Tevreden, Onno?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.