Wijn

Domaine des Cassagnoles Gros Manseng 2008

In de Côtes de Gascogne, Zuidwest-Frankrijk, maken ze heel veel prima wijn. Het bekendst is die van de druivensoorten ugni blanc en colombard, wit, lekker wuft en springerig; perfect voor de zomer. Heisterkamp heeft een lekkere van Domaine Ventenac, voor 6,29, maar er bestaan nog veel goedkopere, vaak als huiswijn van supermarkten. Bij de haringssalade uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag hebben we echter iets anders nodig. Iets met meer body.

Smaak

Gros manseng is een iets gewichtiger druif dan dat wufte stelletje springers van hierboven. De Domaine des Cassagnoles 2008 is weliswaar ook heel bloemig en geurig, met wat ananas en peer, maar de smaak is indringender. Hij waait niet zomaar voorbij. En kijk, dat past bij de salade, zeker aangezien er room, aardappel en komkommer in zit.

Verkrijgbaar

Heisterkamp Wijnkopers, www.heisterkamp.nl, 6,44 euro

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.