Wijn

Donkerrood gloeiend: Cancelli Rosso Toscana

Tijd voor Chianti. Tijd voor dat op en top Toscaanse sap, donkerrood gloeiend, hartverwarmend sappig, verdovend vol van pruimen en viooltjes. Twee derde Toscanedruif – sangiovese – en een derde Rhône – syrah – dansen samen een blijmakend ballet in het glas en zorgen ervoor dat de geur van donker, zwart fruit samengaat met  frisheid. Tja, en dat kost dan negen euro…

Veel wijnen zijn goedkoop, sommige zijn duur. Bij die goedkopere zitten soms fantastisch lekkere, sappige klotsers uit Australië en Argentinië en meer van dat soort landen. Maar het smaakrepertoire is beperkt. Bepaalde kenmerkende smaken, opvallende wijnkarakters, ze komen uit kleinere streken, in Europa vaak, waar er niet goedkoop kan worden gewerkt zoals in Australië en Argentinië, omdat ze er geen duizenden hectaren wijngaard hebben maar misschien maar zeven, of twintig, de arbeiders Europese lonen krijgen en de rendementen laag  zijn (minder druiven van een stuk grond betekent meer concentratie, meer smaak). Zoals in de Chianti Classico.

Scherpe opmerkertjes zullen al beseft hebben dat de Cancelli Rosso door zijn scheut syrah helemaal geen Chianti Classico mag heten – de Italiaanse wijnwetten zijn strak – maar dat zij dan maar zo. De ‘echte’ Chianti van de Badia a Coltibuono (verrukkelijk bedrijf, kookcursussen, uitstekende trattoria) is dieper, voller van smaak, en van prijs. Ook proberen!

Cancelli Rosso Toscana 2009, Badia a Coltibuono, www.goudenton.nl, 8,95 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.