Wijn

Donkerrood gloeiend: Cancelli Rosso Toscana

Tijd voor Chianti. Tijd voor dat op en top Toscaanse sap, donkerrood gloeiend, hartverwarmend sappig, verdovend vol van pruimen en viooltjes. Twee derde Toscanedruif – sangiovese – en een derde Rhône – syrah – dansen samen een blijmakend ballet in het glas en zorgen ervoor dat de geur van donker, zwart fruit samengaat met  frisheid. Tja, en dat kost dan negen euro…

Veel wijnen zijn goedkoop, sommige zijn duur. Bij die goedkopere zitten soms fantastisch lekkere, sappige klotsers uit Australië en Argentinië en meer van dat soort landen. Maar het smaakrepertoire is beperkt. Bepaalde kenmerkende smaken, opvallende wijnkarakters, ze komen uit kleinere streken, in Europa vaak, waar er niet goedkoop kan worden gewerkt zoals in Australië en Argentinië, omdat ze er geen duizenden hectaren wijngaard hebben maar misschien maar zeven, of twintig, de arbeiders Europese lonen krijgen en de rendementen laag  zijn (minder druiven van een stuk grond betekent meer concentratie, meer smaak). Zoals in de Chianti Classico.

Scherpe opmerkertjes zullen al beseft hebben dat de Cancelli Rosso door zijn scheut syrah helemaal geen Chianti Classico mag heten – de Italiaanse wijnwetten zijn strak – maar dat zij dan maar zo. De ‘echte’ Chianti van de Badia a Coltibuono (verrukkelijk bedrijf, kookcursussen, uitstekende trattoria) is dieper, voller van smaak, en van prijs. Ook proberen!

Cancelli Rosso Toscana 2009, Badia a Coltibuono, www.goudenton.nl, 8,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.