Wijn

Donkerrood gloeiend: Cancelli Rosso Toscana

Tijd voor Chianti. Tijd voor dat op en top Toscaanse sap, donkerrood gloeiend, hartverwarmend sappig, verdovend vol van pruimen en viooltjes. Twee derde Toscanedruif – sangiovese – en een derde Rhône – syrah – dansen samen een blijmakend ballet in het glas en zorgen ervoor dat de geur van donker, zwart fruit samengaat met  frisheid. Tja, en dat kost dan negen euro…

Veel wijnen zijn goedkoop, sommige zijn duur. Bij die goedkopere zitten soms fantastisch lekkere, sappige klotsers uit Australië en Argentinië en meer van dat soort landen. Maar het smaakrepertoire is beperkt. Bepaalde kenmerkende smaken, opvallende wijnkarakters, ze komen uit kleinere streken, in Europa vaak, waar er niet goedkoop kan worden gewerkt zoals in Australië en Argentinië, omdat ze er geen duizenden hectaren wijngaard hebben maar misschien maar zeven, of twintig, de arbeiders Europese lonen krijgen en de rendementen laag  zijn (minder druiven van een stuk grond betekent meer concentratie, meer smaak). Zoals in de Chianti Classico.

Scherpe opmerkertjes zullen al beseft hebben dat de Cancelli Rosso door zijn scheut syrah helemaal geen Chianti Classico mag heten – de Italiaanse wijnwetten zijn strak – maar dat zij dan maar zo. De ‘echte’ Chianti van de Badia a Coltibuono (verrukkelijk bedrijf, kookcursussen, uitstekende trattoria) is dieper, voller van smaak, en van prijs. Ook proberen!

Cancelli Rosso Toscana 2009, Badia a Coltibuono, www.goudenton.nl, 8,95 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.