Smaakvertellingen

Doperwten in de soep

Dat kan zomaar gebeuren: dat je getweeën een kalender maakt en dat je dan elkaars recepten aanpakt en soms van twee één maakt en dat het dan mis gaat. Karin Luiten vindt het heel erg – ik ook natuurlijk – maar eigenlijk, eigenlijk ben ik al onder de indruk van het feit dat het maar één keertje is gebeurd. Op zo’n hele kalender! Hulde aan Karin. Ik ben veel chaotischer. Ah, maar u vraagt zich af waar het over gaat? Over doperwtjes. Over doperwtjessoep. Karin had er een van diepvrieserwtjes, ik een van die uit blik. Die raakten op een foute manier met elkaar verstrengeld op het blaadje van 18 februari. Daarom hieronder de twee originele versies, dan mag u zelf kiezen.

1. Diepvriesdoperwtjessoep (van Karin)

Voor 4 personen

Bereiden: 20 minuten

800 gram diepvriesdoperwten

1 grote ui, gesnipperd

2 (ham)bouillonblokjes

125 ml slagroom

50 gram boter

wat blaadjes verse munt

Neem een soeppan en smoor de ui in de boter, onder een deksel, tot hij helemaal zacht is. Doe de erwtjes erbij en voeg een liter kokend water, de room, de muntblaadjes, de bouillonblokjes en peper toe. Kook 10 minuten, niet langer, dan gaat het frisse groen eraf, en pureer goed met de staafmixer. Mocht de soep nog te korrelig zijn van de doperwtenvelletjes, haal hem dan even door een roerzeef voor een fluwelig zacht resultaat.

2. Blikdoperwtjessoep (van Onno)

Voor 2 personen

Bereidingen: 20 minuten

1 ui, ragfijn gesnipperd

50 gram boter

blik à 400 gram doperwten

wat blaadjes verse munt

peper

Neem een soeppan en smoor de ui in de boter, onder een deksel, tot hij helemaal zacht is. Doe de erwtjes erbij met hun vocht en voeg ongeveer een halve liter water toe. Maak heet en pureer alles met de staafmixer. Voeg peper toe, snij de blaadjes munt aan ragfijne reepjes en decoreer er de soep mee.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.