Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept doperwtensoep met djeroek poeroet

Mal eigenlijk, die gewoonte om koffie ‘een bakkie troost’ te noemen. Ik vind er niks troostend aan. Ik hou wel van koffie, daar niet van. Kom niet aan mijn ochtendkoffie, lekker de morgen in tweeën hakken, zwart geluk slurpen, een momentje het dagelijkse op pauze zetten. Maar troostend vind ik hem niet. Nee, dan soep. Soep verwarmt, soep droogt tranen, soep lijkt je weerstand te geven tegen allersoorten bedreigingen, tegen ziekte, slechtheid van de mensen en van de wereld, tegen het noodlot zelf. Soep doordesemt het lichaam met warme behaaglijkheid, zindert zilt tot in de ziel.

Heb ik het niet over cup-a-soup. Die deelt met echte soep misschien het fysieke effect van iets heets dat je naar beneden voelt glijden, zo’n gloeiend spoor van strot naar buik, maar hij is te kaal, te schraal. Soep maak je namelijk zelf. En o zegen, van alle culinaire toeren is dit nu wel een van de makkelijkste. Het komt toch voornamelijk neer op het in een pan mikken van gevarieerde ingrediënten en water, en die middels toegevoegde hitte eetbaar maken. Wie niet in het begin al de zaak vergiftigt met een teveel aan zout, – onherstelbaar – komt bijna altijd uit op iets fatsoenlijks, en vaak zelfs iets heerlijks. Meteen te veel water gebruiken werkt evenmin, natuurlijk. Dus voorzichtig met water en zout; die kunnen op het eind van de rit afgesteld worden.

Afgelopen weekend bedacht ik dat mijn eetgezelschap soep moest krijgen. Doperwtensoep. Doperwten uit de diepvries zijn ideaal. Ze bevatten al wat zetmeel om de zaak te binden en hebben iets zoetigs, wat altijd werkt. Dat zoete heeft dan wel een contrastje nodig, een zetje, een tegenwicht. Dat werd gember – meer vertoond, vooral bij pompoen –, wat chili en knoflook. Een onverwachte geur zocht ik in citroenblad, djeroek poeroet. En verdraaid, het werkte. Beter nog, ik vond het resultaat buitengemeen heerlijk, en lekker bovendien.

Fruit de knoflook en gember 1 minuut rustig aan in de olie. Voeg de erwtjes, bouillonblokjes, suiker, chili en korianderpoeder toe, plus 3/4 liter water. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten koken. Voeg de room erbij en pureer alles met de staafmixer. Controleer op dikte en smaak (water erbij, of zout?). Laat voor het serveren de citroenblaadjes 2 minuten in de soep meetrekken.

Doperwtensoep

Voor 4/5 personen (of 8 als kerst-tussengerecht)

1 teen knoflook, gehakt

3 cm verse gember, gehakt

3 eetlepels olie

2 pakken à 450 g diepvrieserwten

2 paddenstoelbouillonblokjes of 15 g zout

1 eetlepel suiker

mespunt chilipoeder (of meer)

1 theelepel korianderpoeder

100 ml slagroom

5 blaadjes verse djeroek poeroet (toko)

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

6 reacties op “Recept doperwtensoep met djeroek poeroet

  1. Door de slagroom te vervangen door sojaroom en de paddenstoelbouillonblokjes door groentebouillonblokjes, kreeg ik een lactosevrije versie die smaakte naar meer!

  2. Ja zeker! Ik heb echt alleen alles waar lactose in zit vervangen. Want denk erom: ook in paddenstoelenbouillonblokjes zit lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.