GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept doperwtjes 2009

Vaste lezertjes zaten er al op te wachten, want het is weer eind juni: waar blijven Kleyns doperwtjes? Er zijn allerlei culinaire rituelen door het jaar heen, asperges, Hollandse Nieuwe, wild, truffels, maar er zijn er ook verdwenen, want fruit heeft al geen seizoen meer. Aardbeien, frambozen en zelfs rode bessen liggen het ganse jaar in de winkels. En dan kunnen we wel roepen dat je ze niet in december moet eten, maar dat werkt niet. Nee, dan de verse erwtjes. Die zijn er gewoon bijna nooit. Die moet je zoeken, zonder lantaarntje natuurlijk, want dit zijn de langste dagen van het jaar. Inmiddels begint in Flevoland ook de oogst van de blik- en poterwtjes; ik kreeg zelfs een uitnodiging van Hak om te komen kijken. Maar jammer, op de gekozen dag dop ik mijn eigen erwtjes al in mijn nieuwverworven stulp in de Bourgogne. Daar heb ik ze geplant namelijk, begin mei.

Tientallen hectaren doperwtjes gaan naar de fabriek. Voor het privilege om ze zelf te mogen doppen moeten we betalen, als je ze niet zelf kweekt. Gek hoor. Maar het is een louterend werkje, even met je handen contact maken met je eten, de peulen laten knappen en knisperen, de groenpieperige stuitertjes tussen je vingers rollen. Hele grote zijn erbij, en veel te kleine. Geef niks. In mijn recept dan. Hak doet daar moeilijk over. Die kalibreert. Jammer dat ik niet kan gaan kijken, want ik ben benieuwd wat ze met al die afwijkers en afwijkertjes doen. Naar de varkens, mag ik hopen.

Goed, daar zijn ze dan weer: doperwtjes à la française. Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker. Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie. Voeg geen water toe. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan, of wat langer Af en toe omscheppen, dat is alles. En er tot slot wat peterselie over strooien. Vanaf het begin wat spekjes meestoven verandert de naam in petits pois à la languedocienne.

Doperwtjes op zijn Frans

Voor 4 personen:

2 kg verse doperwten in de peul

75 g boter

16 kleine uitjes (rauwe zilveruitjes)

het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden

1 teen knoflook, gehakt

2 theelepels suiker

handje gehakte platte peterselie

100 gram ontbijtspek, in reepjes (facultatief)

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.