GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept doperwtjes op zijn Frans: reprise

Waarde lezers, het is weer zover, het moment is daar, ik voel het trillen in de lucht, het klaroengeschal moet u er even bij denken: het is doperwtentijd. Verse, Nederlandse doperwten, die tere, die kleine, zoet knapperend in hun smaragden peultjes. Noem het gerust groene kaviaar. De prijs geeft daar in ieder geval alle reden toe. Heel idioot, de conservenindustrie hoest tonnen in glas, blik en diepvriespak tegen giechelende schijntjes, netjes gedopt, gesorteerd op grootte en helemaal of vrijwel klaar om in onze hongerige keeltjes te verdwijnen, maar voor het privilege om dat verwerkwerk zelf te verrichten mogen we dokken. Stevig. Gelukkig krijgen we daar niet uitsluitend bezigheidstherapie voor terug, maar ook een smaak die je in die potten, blikken en pakken niet vindt. Het Verse Erwtje!

Trouwe volgers van deze rubriek weten dat hier op het eind mijn jaarlijks terugkerende ultieme erwtrecept staat, met sla als kruid. Een mal recept dat die o zo tere zaden – dat zijn het – doodleuk drie kwartier of daaromtrent laat stoven. Doodzonde? Nee. Je smoort het leven er beslist niet uit. Er zijn echter gelovigen die menen dat kort gekookt beter zou zijn. Dat is niet zo, gaar is gezond, maar het levert natuurlijk wel een ander mondgevoel op. Doperwtjes zijn rauw eetbaar, dus je kunt volstaan met warm maken. Ik noem een paar voorbeelden. Ze even doorwarmen met roomboter, zout toevoegen en er dan een kruid doorheen mengen, munt wordt vaak genoemd, maar fijngesneden bladpeterselie is ook aangenaam, net als wat zeer jonge tijm – van een plantje natuurlijk, niet gedroogd – of basilicum of citroenmelisse. In restaurant La Poularde in de Beaujolais kreeg ik onlangs een groentetuintje van erwtjes, haricots verts, peultjes en groeneaspergepuntjes in… doperwtensaus. Ja, waarom niet? Maar dan nu weer mijn ‘en voorts ben ik van mening’. Doperwtjes op zijn Frans, maar dan wat spek, waarna ze eigenlijk à la languedocienne zouden moeten heten. Soit. Dit keer niet met kleine uitjes, maar gewoon wat flinters.

Dop de erwtjes. Zweet de ui in de boter zachtjes 2 minuten. Leg er de sla naast en voeg de andere ingrediënten toe. Doe er geen water bij, maar wel zout. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan, of drie kwartier. Af en toe omscheppen, dat is alles.

Doperwtjes op zijn Frans

Voor 4 personen:

2 kg verse doperwten in de peul

1 ui, in grove flinters

75 g boter

het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden

100 gram ontbijtspek, in reepjes

1 teen knoflook, gehakt

2 theelepels suiker

1 takje tijm

handje gehakte platte peterselie

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.