Waarde lezers, het is weer zover, het moment is daar, ik voel het trillen in de lucht, het klaroengeschal moet u er even bij denken: het is doperwtentijd. Verse, Nederlandse doperwten, die tere, die kleine, zoet knapperend in hun smaragden peultjes. Noem het gerust groene kaviaar. De prijs geeft daar in ieder geval alle reden toe. Heel idioot, de conservenindustrie hoest tonnen in glas, blik en diepvriespak tegen giechelende schijntjes, netjes gedopt, gesorteerd op grootte en helemaal of vrijwel klaar om in onze hongerige keeltjes te verdwijnen, maar voor het privilege om dat verwerkwerk zelf te verrichten mogen we dokken. Stevig. Gelukkig krijgen we daar niet uitsluitend bezigheidstherapie voor terug, maar ook een smaak die je in die potten, blikken en pakken niet vindt. Het Verse Erwtje!
Trouwe volgers van deze rubriek weten dat hier op het eind mijn jaarlijks terugkerende ultieme erwtrecept staat, met sla als kruid. Een mal recept dat die o zo tere zaden – dat zijn het – doodleuk drie kwartier of daaromtrent laat stoven. Doodzonde? Nee. Je smoort het leven er beslist niet uit. Er zijn echter gelovigen die menen dat kort gekookt beter zou zijn. Dat is niet zo, gaar is gezond, maar het levert natuurlijk wel een ander mondgevoel op. Doperwtjes zijn rauw eetbaar, dus je kunt volstaan met warm maken. Ik noem een paar voorbeelden. Ze even doorwarmen met roomboter, zout toevoegen en er dan een kruid doorheen mengen, munt wordt vaak genoemd, maar fijngesneden bladpeterselie is ook aangenaam, net als wat zeer jonge tijm – van een plantje natuurlijk, niet gedroogd – of basilicum of citroenmelisse. In restaurant La Poularde in de Beaujolais kreeg ik onlangs een groentetuintje van erwtjes, haricots verts, peultjes en groeneaspergepuntjes in… doperwtensaus. Ja, waarom niet? Maar dan nu weer mijn ‘en voorts ben ik van mening’. Doperwtjes op zijn Frans, maar dan wat spek, waarna ze eigenlijk à la languedocienne zouden moeten heten. Soit. Dit keer niet met kleine uitjes, maar gewoon wat flinters.
Dop de erwtjes. Zweet de ui in de boter zachtjes 2 minuten. Leg er de sla naast en voeg de andere ingrediënten toe. Doe er geen water bij, maar wel zout. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan, of drie kwartier. Af en toe omscheppen, dat is alles.
Doperwtjes op zijn Frans
Voor 4 personen:
2 kg verse doperwten in de peul
1 ui, in grove flinters
75 g boter
het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
100 gram ontbijtspek, in reepjes
1 teen knoflook, gehakt
2 theelepels suiker
1 takje tijm
handje gehakte platte peterselie