Wijn

Droom van een Provençaalse rosé – met een verhaal!

Ik koop Kinderpostzegels, geef soms aan collectes en doe mee als een scout of een voetballertje lootjes aan de deur verkoopt. Maar ik trek de lijn bij goededoelenwijn. Flessen waarvan ‘een bedrag’ – ze noemen maar zelden hoeveel – naar iets nobels gaat, of het nou het fonds voor lijders aan puistje op de lip of een opvang van geknakte straathonden in Peru is. Van die loten heb ik namelijk geen last, maar van matige wijn wel. Een mens kan ook niet al te vaak coq au vin eten, per slot van rekening.

De reden dat de Grêle Rosé 2012 van Château Roquefort hier vermeld staat, is dan ook eerst en vooral de kwaliteit, niet het fraaie verhaal: op 1 juli 2012 vernietigde een bui hagel, grêle, de oogst van dit Provençaalse wijnbedrijf. In zeven minuten tijd was alles weg. Waarop 35 collega’s, waaronder beroemde namen als Ott, Tempier en Durrbach druiven afstonden voor een gezamenlijke cuvée. On-Frans solidair noem ik dat. Een daverend rommeltje van druivenrassen vanuit half Zuid-Frankrijk, van Châteauneuf-du-Pape tot Bandol, vergistte tot een droom van een rosé, bleek oranjeroze blozend, geurend van al dat bessenfruit dat je wilt ruiken als het zomerzweet op je voorhoofd staat, sappig en fris, koel en hoopgevend. De mens is goed.

 

Rosé Grêle 2012, Château de Roquefort, € 11,95

www.vinoblesse.nl

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Droom van een Provençaalse rosé – met een verhaal!

  1. Prachtverhaal.. En inderdaad.. On-Frans solidair. Dat zie ik in Montbrun nog niet zo snel gebeuren..Hagel.. De nachtmerrie voor de konende periode.
    Met de boosaardige buien van de afgelopen 2 weken hebben we tot nu toe mazzel gehad… Blijven, bidden, duimen, zonnedansjes doen etc etc..
    Dan maken we in 2013 een mooie rose die we " Soleil de l'Horte" zullen noemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.