Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Eendenborst met tamarindesaus

Het Aleenta Resort in Phang-nga, aan de westkust van Thailand, is helemaal wat het zijn moet, de luxe druipt van de muren, er wordt heerlijk gekookt en de eigenaren sponsoren ook nog een project voor met uitsterven bedreigde zeeschildpadjes. De chef nam ons mee naar de markt in het dichtsbij gelegen dorp, Kokh Kloi, waar nu eens geen toerist te vinden was, maar wel de immense overvloed aan ingrediënten waaruit de Thais kunnen kiezen, levende meervallen, tijgergarnalen zo groot als een babyarmpje, groenten als watermimosa en ‘morning glory’, dode kippen die met hun verstijfde, uitgestrekte poten naar de hemel wezen.

Terug in het Resort kregen we kookles, schitterende gerechten uit de ‘royal Thai cuisine’, bewerkelijk, lastig, met heel veel ingrediënten. Uren klussen voor verfijnde, maar bescheiden hapjes. Niks voor mij, niks voor de Volkskeuken.’s Avonds rondden wij ons bezoek aan Thailand af met een sprookjesachtige barbecue op het strand; de Aleentajongens hadden tafels en stoelen in het zand gezet en een massa sterren aan het firmament geregeld. Daarbij viel mij de gegrilde eendenborst met tamarindesaus op. Misschien, misschien zou dat iets zijn voor u en mij, dacht ik.

Eenmaal thuis dook ik in de boeken, waaronder het standaardwerk Thai Food van David Thompson. En vond daarin een tamarindesaus die, eenmaal geprobeerd, fantastisch smaakte, maar veel te pittig was. Toch nog even een mail gestuurd naar Aleenta. Het antwoord was, na mijn ervaringen, anders dan gedacht: ‘meng 100 gram tamarindepasta met 3 eetlepels zoete chilisaus en wat groentebouillon’. Merci, chef!

Voor wie iets geraffineerders wil: ik heb de saus van Thompson aangepast aan mijn eigen bekje; wie weet vindt u hem zo ook goed. Past bij biefstuk, maar beter nog bij eendenborst.

Week de gedroogde pepers 5 minuten in warm water. Knijp daarna het vocht eruit en snijd ze klein. Doe met een snuf zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg pas dan de knoflook toe en wrijf ook die fijn, gevolgd door de garnalen. Meng er eerst de suiker en dan de tamarinde door. Het kan ook allemaal in een keukenmachine of, beter omdat hij kleiner is, dat bakje met messen dat bij een staafmixer wordt geleverd.

Snijd de vette velkant van de eendenborsten schuin kruislings in tot een ruitjespatroon, maar niet tot op het vlees. Zout goed en barbecue of gril het vlees lang op de vetkant en kort op de vleeskant; zeg 10 minuten versus 3, en keer regelmatig om.

4 grote gedroogde rode pepers

1 theelepel zout

1 teen knoflook, gehakt

15 gram gedroogde garnaaltjes

1 à 2 eetlepels palmsuiker of bruine suiker

8 eetlepels keukentamarinde (pot)

2 grote of 4 kleine eendenborsten, met vel

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.