Wijn

Elephas Bianco, Castello di Torre in Pietra 2016

elephas-hr

Kom, we gaan naar Rome. Even een laatste herfstweekend op een terras zitten, witte wijn drinken en melancholiek doen. Die witte wijn zou best uit Torre in Pietra kunnen komen. Kijk tijdens de landing op Fiumicino even uit het vliegtuigraampje en je ziet het wijngoed liggen, daar tussen Rome en de zee, een pront kasteel in golvende wijngaarden.

Latium, de regio rond Rome, heeft geen grote reputatie als het om wijnmaken gaat. De stad slurpte alles toch wel op; het hoefde helemaal niet goed te zijn. Wankel gele wijntjes, muf en geoxideerd en soms nog laf zoetig ook, alles gleed vanuit karaffen de toeristenkelen in zonder dat er geprotesteerd werd. Maar de tijden veranderen. In het binnenmeer van mishandeld druivenvocht zijn eilandjes waar beter gewerkt wordt. De Cantina di Torre di Pietra is er een van. Hun Elephas Bianco is fris en geurt vriendelijk naar abrikoosjes, perzik en bloemetjes. Schone, heldere wijn van trebbiano-, vermentino- en fianodruiven, zeer geschikt bij vrolijk kookwerk, van vis tot salades. Op te eten op dat Romeinse terras of lekker thuis, als de storm on het huis giert.

 

Elephas Bianco, Castello di Torre in Pietra 2016, IGT Lazio, biologisch

Ilcasale.nl, € 6,95

 

Prijs/kwaliteit 8,5

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.