Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Escalivada – Catalaanse groenten uit de oven

Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat fondue bourguignonne daadwerkelijk in Bourgogne genuttigd werd. Dat het er vandaan kwam al helemaal niet. Het valt me vies tegen. De Franse Wikipedia heeft er een paginaatje over, en daarin staat dat het eigenlijk de schuld is van de Zwitsers. Ik begrijp dat die niet alle dagen kaasfondue bliefden en toch met dat fonduestel op tafel zaten. Toen gingen ze maar stukjes paardenvlees frituren. Het waren de Bourguignons die dat vervingen door rumsteak van het charolaisras en er vervolgens met de eer vandoor gingen.

Nou ja, eer.

Ons Franse dorpsleven begint nu, in het vierde seizoen dat wij het huisje hier hebben, echt op gang te komen. De afgelopen dagen kreeg ik van de Spaans-Franse buurman twee ondermaatse, nog niet eens lijkstijve snoekjes uit het Canal de Bourgogne, en een kilo of drie op boleten lijkende zwammen, die overrijp, kledderig en bovenal geen eekhoorntjesbrood bleken. Verse vrienden nodigden ons vervolgens uit voor een maaltijd in het dorpskroegje, een schimmig hol dat op schimmige tijden open is en waar men koffie van de ruigere soort serveert. Niemand drinkt er ook koffie, lullige glaasjes maagzure Chablis en emmers bier zijn populairder.

Wij kregen fondue bourguignonne. Het was een ervaring. Madame la patronne bleek snoezig en lief, het vlees mals, de mayo zelfgemaakt. Maar het blijft afzuigkaploos frituren. Na thuiskomst hebben we al onze kleren buiten gehangen en zijn zelf onder de douche gegaan.

Goed, wat eten we wel, vandaag? De Catalaanse escalivada die ik de gulle buurman vorige week serveerde. Vond hij lekker. Krijgt hij nooit hier, tussen de friturende Bourguignons.

Snijd de aubergines aan dikke lange repen, de ui in plakken, de paprika’s in lange brede repen. Bestrooi de aubergines flink met zout en zet een half uur weg; spoel ze daarna af. Warm de oven op 200 graden. Doe de groenten per soort in één enkele laag in ovenschalen, bestrooi ui en paprika’s met zout. Meng met een mooie straal olie per schaal en doe er zoveel water bij dat de groenten bijna onder staan. Bak samen (in een heteluchtoven kan dat) of apart 30-45 minuten, tot ze gaar en zacht zijn. Het verschilt per soort. Wie wil peutert de velletjes van de paprika’s. Bestrooi met gehakte knoflook.

 

Catalaanse groenten uit de oven

Voor- of bijgerecht

 

2 aubergines

2 rode uien

2 flinke rode en 1 groene paprika’s

12 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, ragfijn gehakt

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Escalivada – Catalaanse groenten uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.