HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept filobeursjes met pastinaak, appel en bietencoulis

 

We gaan ingewikkeld doen. Lekker moeilijk. Ja, ik weet ook wel dat ik een paar weken geleden nog op een kerstfestival omstandig heb staan uitleggen dat je beter iets goeds kunt kopen en aardig presenteren dan proberen iets verfijnds te maken dat vervolgens half mislukt, maar we zijn nu onder elkaar. U bent natuurlijk net eventjes handiger in de keuken dan die festivalbezoekers. Beursjes gaan we maken. Van filodeeg. Al vaker en eerder vertoond, maar laat me nou even.

 

 

Filobeursjes met pastinaak, appel en bietencoulis

Voorgerecht voor 4 personen

 

8 velletjes filodeeg (diepvries)

150 g pastinaak in pinknagelgrote blokjes

100 g friszure appel in pinknagelgrote blokjes

rasp en sap van1 citroen

30 g walnoten, grof gehakt

15 blaadjes munt, in reepjes

flink wat uitstekende olijfolie extra vierge

optioneel: 4 blokjes à 20 g zachte kaas (ik nam Maroilles)

2 rode bietjes, gekookt

1/2 teen knoflook uit de knijper

 

 

Laat het filodeeg ingepakt ontdooien. Breng een pannetje water met zout aan de kook en doe de blokjes pastinaak erin. Blancheer 30 seconden, voeg de appel toe en wacht nog 15 seconden. Giet af en vul de pan half met koud water, zodat de blokjes grondig afkoelen. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet; dep droog met keukenpapier.

Meng pastinaak, appel, walnoot en munt met 1 krappe eetlepel citroenrasp en 1 eetlepel olijfolie. Breng stevig op smaak met zout.

Nu komt het gepruts met het filodeeg. Trek 1 velletje los en leg het op een plank. Kwast het helemaal in met olie. Draai om en doe hetzelfde. Leg er 1 velletje op, maar iets gedraaid. Kwast in, ook de achterkant van de uitstekende hoekjes. Leg er een kwart van de vulling op en, als je wilt, een stukje kaas. Vouw het deeg omhoog tot een buidel en bind die voorzichtig dicht met keukentouw. Dat gaat stukken makkelijker als iemand je helpt. Maak zo 4 beursjes en zet ze in of op iets dat niet aanbakt, een schaal met een stuk keukenpapier of zo.

Maak de coulis: snijd de bieten in stukjes en pureer ze met de knoflook en 2 eetlepels citroensap. Voeg net genoeg water toe om er een lobbige saus van te maken. Breng op smaak met zout.

Tot zover het voorbereiden. Afmaken: verwarm de oven op 190 graden en bak de beursjes zo’n 10 minuten. Belangrijk is dat de bovenkant niet verbrandt. Zet de buideltjes op de borden en verdeel er saus omheen; zorg dat het elkaar niet raakt. Verwijder als je wilt het touw.

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept filobeursjes met pastinaak, appel en bietencoulis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.