Wijn

Fles van de Week: Lagrein Mezzacorona 2006

Italië heeft een indrukwekkend scala aan eigen druivensoorten. Lagrein is een van de troeven uit de regio Trentino, een blauwe druif waarvan zeer smakelijke rode en roséwijnen worden gemaakt. Ze zijn er in lichtere en steviger versies, maar zwaar wordt het nooit.

Lang was de Lagrein door zijn onbekendheid iets voor de Italofiele wijnliefhebbers (een te schaars type mens), waardoor de prijzen relatief hoog lagen. Jumbo doorbreekt dat patroon met deze Mezzacorona.

Kenmerken

Mezzacorona is een coöperatieve wijnmakerij waar 1300 druiventelers bij aangesloten zijn, gevestigd in het plaatsje Mezzocorona (één lettertje verschil), ten noorden van Trento. Zoals vaak in deze hoek van Italië is het bedrijf uiterst voorlijk als het om milieu en technologie gaat. De wijnen zijn dan niet biologisch, maar het komt dicht in de buurt. Kijk op www.mezzacorona.it voor alle details over het lage energiegebruik en de bestrijding van ziekten in de wijngaard door ‘seksuele verwarring’.

De rode Lagrein 2006 is een nog steeds jeugdige wijn, wat je merkt aan de paarsrode kleur en het fruitige kersenaroma. Fris, sappig, eerst en vooral naar fruit smakend, en uitermate ‘schoon’. Een aanrader, maar geen wijn om moeilijk over te doen.

Drinken

Het achteretiket meldt dat we deze wijn moeten drinken bij braadstukken, gegrild vlees en rijpe kaas. Daar ben ik het niet mee eens. Schenk hem bij varkensvlees, dagelijkse pot, biefstuk, of, als er serieus gedineerd gaat worden, bij voorgerechten, waarna je bij het hoofdgerecht met wat zwaarders komt.

[info]

Lagrein 2006, Mezzacorona, Trentino DOC, verkrijgbaar bij de Jumbo supermarkten voor 4,99 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.