Wijn

Fles van de Week: Lagrein Mezzacorona 2006

Italië heeft een indrukwekkend scala aan eigen druivensoorten. Lagrein is een van de troeven uit de regio Trentino, een blauwe druif waarvan zeer smakelijke rode en roséwijnen worden gemaakt. Ze zijn er in lichtere en steviger versies, maar zwaar wordt het nooit.

Lang was de Lagrein door zijn onbekendheid iets voor de Italofiele wijnliefhebbers (een te schaars type mens), waardoor de prijzen relatief hoog lagen. Jumbo doorbreekt dat patroon met deze Mezzacorona.

Kenmerken

Mezzacorona is een coöperatieve wijnmakerij waar 1300 druiventelers bij aangesloten zijn, gevestigd in het plaatsje Mezzocorona (één lettertje verschil), ten noorden van Trento. Zoals vaak in deze hoek van Italië is het bedrijf uiterst voorlijk als het om milieu en technologie gaat. De wijnen zijn dan niet biologisch, maar het komt dicht in de buurt. Kijk op www.mezzacorona.it voor alle details over het lage energiegebruik en de bestrijding van ziekten in de wijngaard door ‘seksuele verwarring’.

De rode Lagrein 2006 is een nog steeds jeugdige wijn, wat je merkt aan de paarsrode kleur en het fruitige kersenaroma. Fris, sappig, eerst en vooral naar fruit smakend, en uitermate ‘schoon’. Een aanrader, maar geen wijn om moeilijk over te doen.

Drinken

Het achteretiket meldt dat we deze wijn moeten drinken bij braadstukken, gegrild vlees en rijpe kaas. Daar ben ik het niet mee eens. Schenk hem bij varkensvlees, dagelijkse pot, biefstuk, of, als er serieus gedineerd gaat worden, bij voorgerechten, waarna je bij het hoofdgerecht met wat zwaarders komt.

[info]

Lagrein 2006, Mezzacorona, Trentino DOC, verkrijgbaar bij de Jumbo supermarkten voor 4,99 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.