Wijn

Fleurie Cuvée Bel Air 2015

chapelle-des-bois

Laatst, op een truffelweekend in Italië dat ik begeleidde, hadden we het over de associaties die bij wijn horen. Wijnen hebben soms bijzondere waarde omdat er herinneringen aan kleven, gedachten aan prettige momenten en situaties. Zeg ‘Sancerre’ en bepaalde mensen krijgen meteen een dromerige uitdrukking op hun gezicht, ‘Chianti’ brengt anderen zoete gedachten. Soms ook gaat het om klassieke associaties, weldadig door hun vertrouwdheid. Zo schiet ik in de Beaujolaisstand zodra ik een brasserie binnenstap. Ouderwetse Franse gerechten op de kaart, slakken, kikkerbillen, kalfsniertjes? Dan wil ik gekoelde wijn van de gamaydruif uit een karaf of, beter, een fles met een van de tien namen erop die  de cru’s van de streek aanduiden. Fleurie bijvoorbeeld. Ik was daar deze zomer nog en aanschouwde de hevig door ellende getroffen wijngaarden; veel zal de oogst van 2017 niet opgeleverd hebben. Troosten we ons daarom met de 2015 van Domaine de la Chapelle des Bois, hechte, frisse rode met dat kenmerkende aroma van donkere frambozen en kersen. Uiterst prettige wijn die bij van alles past, mits brasseriërig. Entrecote bearnaise dan maar? A la votre!

 

Fleurie Cuvée Bel Air 2015, Domaine de la Chapelle des Bois

Henri Bloem, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8+

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.