Wijn

Fleurie Cuvée Bel Air 2015

chapelle-des-bois

Laatst, op een truffelweekend in Italië dat ik begeleidde, hadden we het over de associaties die bij wijn horen. Wijnen hebben soms bijzondere waarde omdat er herinneringen aan kleven, gedachten aan prettige momenten en situaties. Zeg ‘Sancerre’ en bepaalde mensen krijgen meteen een dromerige uitdrukking op hun gezicht, ‘Chianti’ brengt anderen zoete gedachten. Soms ook gaat het om klassieke associaties, weldadig door hun vertrouwdheid. Zo schiet ik in de Beaujolaisstand zodra ik een brasserie binnenstap. Ouderwetse Franse gerechten op de kaart, slakken, kikkerbillen, kalfsniertjes? Dan wil ik gekoelde wijn van de gamaydruif uit een karaf of, beter, een fles met een van de tien namen erop die  de cru’s van de streek aanduiden. Fleurie bijvoorbeeld. Ik was daar deze zomer nog en aanschouwde de hevig door ellende getroffen wijngaarden; veel zal de oogst van 2017 niet opgeleverd hebben. Troosten we ons daarom met de 2015 van Domaine de la Chapelle des Bois, hechte, frisse rode met dat kenmerkende aroma van donkere frambozen en kersen. Uiterst prettige wijn die bij van alles past, mits brasseriërig. Entrecote bearnaise dan maar? A la votre!

 

Fleurie Cuvée Bel Air 2015, Domaine de la Chapelle des Bois

Henri Bloem, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8+

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.