Wijn

Fleurie Cuvée Bel Air 2015

chapelle-des-bois

Laatst, op een truffelweekend in Italië dat ik begeleidde, hadden we het over de associaties die bij wijn horen. Wijnen hebben soms bijzondere waarde omdat er herinneringen aan kleven, gedachten aan prettige momenten en situaties. Zeg ‘Sancerre’ en bepaalde mensen krijgen meteen een dromerige uitdrukking op hun gezicht, ‘Chianti’ brengt anderen zoete gedachten. Soms ook gaat het om klassieke associaties, weldadig door hun vertrouwdheid. Zo schiet ik in de Beaujolaisstand zodra ik een brasserie binnenstap. Ouderwetse Franse gerechten op de kaart, slakken, kikkerbillen, kalfsniertjes? Dan wil ik gekoelde wijn van de gamaydruif uit een karaf of, beter, een fles met een van de tien namen erop die  de cru’s van de streek aanduiden. Fleurie bijvoorbeeld. Ik was daar deze zomer nog en aanschouwde de hevig door ellende getroffen wijngaarden; veel zal de oogst van 2017 niet opgeleverd hebben. Troosten we ons daarom met de 2015 van Domaine de la Chapelle des Bois, hechte, frisse rode met dat kenmerkende aroma van donkere frambozen en kersen. Uiterst prettige wijn die bij van alles past, mits brasseriërig. Entrecote bearnaise dan maar? A la votre!

 

Fleurie Cuvée Bel Air 2015, Domaine de la Chapelle des Bois

Henri Bloem, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8+

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.