Wijn

Fluweel geluk: Château Couronneau Volte Face

 

Hij heeft hier drie jaar geleden al eens opgetreden: de witte wijn van Château Couronneau, geïmporteerd door een van mijn favoriete leveranciers, Vojacek. Een Bordeaux was het, als wit kant op de hals van een aristocratische dame, rins door de aanwezige sauvignon blanc, voornaam door de zeldzamere sauvignon gris. Dat de wijn biologisch was, was me nog niet opgevallen. Maar opeens arriveerde daar een rode van hetzelfde kasteel, de ‘Volte Face’ 2011, via biowijn.info. En daar ging ik net zo steil van achterover als van de witte destijds. Paarsrood, ondoorzichtig in het glas. Daaruit stormt een weelde van lekkers mijn neus in, pruimen, bramen, een hele fruitkist met, voor de decoratie, takken laurier en wat potloodslijpsel. De alcohol is van het link hoge gehalte van 14,5 procent, maar door kundige wijnmakerij is er de frisheid om het evenwicht te bewaren. Pure merlot, meldt de verstuurder, en geen noemenswaardige invloed van eikenhout. Kan best wezen. Ondertussen zou ik alle verdacht voordelige Saint-Emilions voorbijlopen en fluks van deze wijn een doosje laten komen. Dit fluwelen geluk tilt winterse etentjes naar een behaaglijkheidsniveau van heb ik jou daar. Niet te warm schenken; een half uur koelkast brengt hem precies waar hij zijn moet.

 

Château Couronneau Volte Face 2011, Sainte-Foy Bordeaux, € 10,95

www.biowijn.info

 

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.