Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept forel met Riesling en room

Getverdemme. En nog maar eens: getverdemme. Ik krijg een boek op mijn schrijftafel, Het kookboek voor alle mannen (en hun vrouwen), met als ondertitel met lekker eten de prostaat de baas (Kosmos). Dus daar gaan we weer: zo’n druksel gaat verkocht worden aan bange mensen. Natuurlijk staat er een blij, nogal jong en vooral niet bang stel op de cover.

Is het sluwe geldklopperij of zouden de uitgevers en de samenstellers, een hoogleraar voedingskunde en een diëtiste, er echt in geloven? Want na een paginaatje of wat uitleg over prostaatkanker komt men op het voedsel dat die aandoening moet helpen voorkomen. Raad eens? Veel groente, fruit met antioxidanten, af en toe vette vis, oppassen met rood vlees en niet te veel zuivel. Ofwel gezonde voeding, niks meer, niks minder. Volgen smakelijke receptjes met vrolijke fotootjes.

Valsehoopgeverij, dat is het. Je kunt uitrekenen wie het boek gaan kopen: mensen met prostaatproblemen, die hopen dat het gaat helpen bij hun genezing. En dat zal niet lukken. Voedsel is geen medicijn, net zo min als het kweken van een snor dat is. Slecht eten is slecht voor je, op de lange termijn; goed eten gaat je op de korte niet redden. Een aanbeveling voor gezond eten is altijd prijzenswaardig, maar op de inhoud van dit boek kun je ook andere covers plakken, ‘Wees borstkanker voor!’ of ‘Samen tegen darmkanker!’ Binnenkort doet iemand dat vast nog wel. Dat verkoopt!

U begrijpt dat ik lekker geen recept uit dat boek overneem. Eten op grond van diëtistenadviezen doen we als we ziek zijn, en niet eerder. We gaan lekker gezonde forel met Riesling maken, dromerig vissenvlees dat je voorzichtig van de graat tilt, in de Elzasser saus van wijn en sjalot en room wentelt en naar binnen schuift onder dat reepje gezicht waar bij een stel verdwaasden deze maand een snor groeit.

Zet de oven aan op 180 graden. Zout de forellen van binnen en van buiten. Bak de sjalotten heel zachtjes 4 minuten in een steelpan in de boter. Schenk de wijn erbij en laat op wat hoger vuur 3 minuten inkoken. Doe er de room bij en roer glad. Leg de forellen in een ovenschaal en schenk er de saus over. Zet 20 minuten in de oven. Erbij: aardappeltjes in de schil gekookt, vis en piepers bestrooid met veel peterselie.

 

Elzasser forel met Riesling

Voor  personen

 

4 forellen

2 sjalotten of een uitje, in zeer dunne plakjes

2 eetlepels roomboter

200 ml Elzasser Riesling of andere witte wijn

200 ml crème fraîche

600 g vastkokende aardappeltjes

flinke hand vers gehakte peterselie

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

9 reacties op “Recept forel met Riesling en room

 1. Onno, naar mijn bescheiden mening zou je iets voorzichtiger kunnen zijn met uitspraken rond de relatie voeding en kanker; even los van de marketingellende waarmee men boeken aan de man probeert te brengen.

  Allereerst is wat jij 'gezonde voeding' noemt niet het vanzelfsprekende voorkeursdiëet van de gemiddelde mens, noch nu, noch in het verleden. Wat gezonde voeding is -en bovenal wat niet- weten we voor een niet onbelangrijk deel uit onderzoek.

  Verder is er bewezen een vrij krachtige relatie tussen voeding en kanker. Laat ik hieromtrent volstaan met naar twee boeken te verwijzen:
  • Antikanker ; David Servan-Schreiber http://www.bol.com/nl/p/antikanker/1001004007959375
  • Eten Tegen Kanker – De Rol Van Voeding Bij Het Ontstaan Van Kanker ; Richard Béliveau http://www.bol.com/nl/p/eten-tegen-kanker/10010040027666...
  Beide boeken zijn wetenschappelijk onderbouwd en staan goed aangeschreven.

  We hebben zelfs een heuse hoogleraar Voeding en Kanker in Nederland, Professor Ellen Kampman. http://www.wcrf.nl/onderzoek/WCRF-projectgroep/ellenkamp...

  Maar je forellenkwartet zal ook daar ongetwijfeld in de smaak vallen!

  1. Ik doe niet zo veel uitspraken, dacht ik. Alleen dat je met goede voeding (waarvan de definitie ook blijft schuiven) geen kanker geneest. MIsschien voorkom je er iets mee, maar ook dat is nog onzeker.

   1. "Valsehoopgeverij, dat is het.", "Voedsel is geen medicijn", "Eten op grond van diëtistenadviezen doen we als we ziek zijn, en niet eerder."

    Ben niet uit op polemiek hierover hoor. Daarbij, je blog gaat over culinair genieten. Maar daar valt prostaatkanker buiten. Toch?

    1. Ah. Mijn blog gaat over eten, niet alleen over genieten. En ik houd ervan om af en toe eens wat op te rakelen. Als er dan zo'n boek op mijn bureau komt…

  1. Nee, nooit gepubliceerd. Ik heb heel lang geleden wel een gans gebraden. Wat ik ervan weet: ongevuld zeker 2 uur braden op 180, en af en toe de borst inprikken, zodat het vet eruit kan blijven stromen. Een tamme gans lijkt een immense vogel, maar heeft maar vlees voor zo'n 6 personen. Een wilde gans kan niet op die manier bereid worden; die is te taai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.