Wijn

Fris rood uit de Minervois: Dom. des Homs ‘Tersande’

 

 

Fris en fruitig. Dat zijn de woorden die mijn wijnkeus in de komende maanden gaan bepalen. En dan bedoel ik niet allen wit of rosé, maar zeker ook rood. Volgende maand doen we verslag van een proeverij van koelbaar zomerrood, hier vast een voorproef. We gaan buurten in de Minervois, een stenig, schroeierig, winddoorblazen hoek in Zuid-Frankrijk; bij Carcassonne linksaf. Jean-Marc en Anne de Crozals produceren er op hun Domaine des Homs biologische wijnen van solide niveau, zonder er malle prijzen voor te vragen. Uitstekende Viognier 2012 bijvoorbeeld, gul hikkend van abrikoos en perzik en vol van smaak. Maar die is wit. Nee, ik kijk nu vooral naar de Tersande 2012, gemaakt van grenache met een tien-procentsdrup syrah. Dat is een recept voor ellebogenwijn, rood voor de motorclub, maar niks is minder waar: paars fruitig, met likken rabarber, framboos en verse pruimen. Uiterst opwekkend, hoewel zeker niet rosé-achtig of dun. Mijn ideale barbecuewijn, koel geschonken het lekkerst en het linkst. Ik zet in op lamskoteletten, of ze nou van het rooster of uit de pan komen. Tilt echter ook chili con carne en ander troostvoedsel naar een verdedigbaar niveau. Uurtje koelkast. Niet vergeten!

 

Domaine des Homs Tersande 2012, IGP Pays d’Oc, € 7,15

www.goedewijn.info

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.