Wijn

Fris rood uit de Minervois: Dom. des Homs ‘Tersande’

 

 

Fris en fruitig. Dat zijn de woorden die mijn wijnkeus in de komende maanden gaan bepalen. En dan bedoel ik niet allen wit of rosé, maar zeker ook rood. Volgende maand doen we verslag van een proeverij van koelbaar zomerrood, hier vast een voorproef. We gaan buurten in de Minervois, een stenig, schroeierig, winddoorblazen hoek in Zuid-Frankrijk; bij Carcassonne linksaf. Jean-Marc en Anne de Crozals produceren er op hun Domaine des Homs biologische wijnen van solide niveau, zonder er malle prijzen voor te vragen. Uitstekende Viognier 2012 bijvoorbeeld, gul hikkend van abrikoos en perzik en vol van smaak. Maar die is wit. Nee, ik kijk nu vooral naar de Tersande 2012, gemaakt van grenache met een tien-procentsdrup syrah. Dat is een recept voor ellebogenwijn, rood voor de motorclub, maar niks is minder waar: paars fruitig, met likken rabarber, framboos en verse pruimen. Uiterst opwekkend, hoewel zeker niet rosé-achtig of dun. Mijn ideale barbecuewijn, koel geschonken het lekkerst en het linkst. Ik zet in op lamskoteletten, of ze nou van het rooster of uit de pan komen. Tilt echter ook chili con carne en ander troostvoedsel naar een verdedigbaar niveau. Uurtje koelkast. Niet vergeten!

 

Domaine des Homs Tersande 2012, IGP Pays d’Oc, € 7,15

www.goedewijn.info

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.