Wijn

Fris winterrood bij goede zin en voornemens

Alles is een illusie. Nieuwjaar, de wereld, wijzelf. We verbeelden ons heel wat maar zijn slechts wandelende flatgebouwen voor bacteriën, heb ik net gelezen, waarvan we meer dan tien keer zoveel aan boord hebben als lichaamscellen. Nou goed. Wijn is ook een illusie, en een veel leukere dan cola. We bouwen er van alles omheen, verhalen, herinneringen, associaties en ideeën. Zo vinden we dikke, zware, krachtige wijn met veel alcohol winterwijn. Vanwege het verwarmende of zo. Wijn die koud al het glas uitdampt alsof het Glühwein is, dat moet wel versterkend zijn. Waar is de sint-bernard die ons uit de sneeuw komt redden met een vaatje Madiran of Ribera del Duero om zijn nek? Toch heb ik in deze kale januaridagen zin in iets anders. In fris rood, adolescent rood, het rood waarvan ik elke derde donderdag van november hoop dat het in een fles Beaujolais Nouveau zit (maar niks hoor, want weer blijkt het limonade). Ik vond het in een fles die zichzelf Betere Wijn noemt. Beter omdat hij biologisch is en er iets onduidelijks aan het behoud van bijen wordt bijgedragen. Hij is jong, blij, intens fruitig op de juiste manier, met maar 12,5 procenten alcohol. Driekwart liter optimisme, knap gemaakt van grenache- en syrahdruiven. Beetje koelen, drinken bij boerenkool, goede zin en dito voornemens.

 

De Betere Wijn ‘Sud de la France’, € 6,99

Bij www.bythegrape.nl en Ekoplaza.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.