Wijn

Fris zomerwit van de Hema

‘Deze wijn moet jong gedronken worden.’ Tja, dat kun je twee manieren opvatten, nietwaar? De ene uitleg mag hier te lande niet in praktijk gebracht worden, voor zover je jong vertaalt met jonger dan zestien. Nu zijn kinderen ook zelden gecharmeerd van de smaak van wijn.

De andere uitleg van jong drinken slaat op wijnen die het moeten hebben van een springerige frisheid in een kwetsbare vorm. Die zijn er zat. Neem de witte wijntjes uit de Gascogne. Wijntjes, ja – ik gebruik de term zelden – dus blijf er even bij. Gascogne maakt ook wijnen, rode monumenten als Madiran, zoete klassiekers als Pacherenc du Vic-Bilh, maar de droge witte van ugni blanc- en colombarddruiven zijn wijntjes, tandglazuurbedreigend fris, licht en verheugend onbenullig. Neem de L’été 2010 van Les Vignobles Foncalieu. Ze hebben hem al ‘zomer’ genoemd, en waag het ook niet die fles na 21 september open te trekken. Te schroeven, sorry. Met zijn zwaluwsnelle citrus- en grasaroma’s en zijn fragiele elf procentjes alcohol zal hij tegen die tijd als een kaartenhuisje in elkaar gestort zijn. Recht uit de koelkast te drinken bij schelpdieren, salades, hapjes en hittegolven.

L’été 2010, Les Vignobles Foncalieu, Hema, € 3,50.

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.