Wijn

Fris zomerwit van de Hema

‘Deze wijn moet jong gedronken worden.’ Tja, dat kun je twee manieren opvatten, nietwaar? De ene uitleg mag hier te lande niet in praktijk gebracht worden, voor zover je jong vertaalt met jonger dan zestien. Nu zijn kinderen ook zelden gecharmeerd van de smaak van wijn.

De andere uitleg van jong drinken slaat op wijnen die het moeten hebben van een springerige frisheid in een kwetsbare vorm. Die zijn er zat. Neem de witte wijntjes uit de Gascogne. Wijntjes, ja – ik gebruik de term zelden – dus blijf er even bij. Gascogne maakt ook wijnen, rode monumenten als Madiran, zoete klassiekers als Pacherenc du Vic-Bilh, maar de droge witte van ugni blanc- en colombarddruiven zijn wijntjes, tandglazuurbedreigend fris, licht en verheugend onbenullig. Neem de L’été 2010 van Les Vignobles Foncalieu. Ze hebben hem al ‘zomer’ genoemd, en waag het ook niet die fles na 21 september open te trekken. Te schroeven, sorry. Met zijn zwaluwsnelle citrus- en grasaroma’s en zijn fragiele elf procentjes alcohol zal hij tegen die tijd als een kaartenhuisje in elkaar gestort zijn. Recht uit de koelkast te drinken bij schelpdieren, salades, hapjes en hittegolven.

L’été 2010, Les Vignobles Foncalieu, Hema, € 3,50.

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.