Wijn

Fris zomerwit van de Hema

‘Deze wijn moet jong gedronken worden.’ Tja, dat kun je twee manieren opvatten, nietwaar? De ene uitleg mag hier te lande niet in praktijk gebracht worden, voor zover je jong vertaalt met jonger dan zestien. Nu zijn kinderen ook zelden gecharmeerd van de smaak van wijn.

De andere uitleg van jong drinken slaat op wijnen die het moeten hebben van een springerige frisheid in een kwetsbare vorm. Die zijn er zat. Neem de witte wijntjes uit de Gascogne. Wijntjes, ja – ik gebruik de term zelden – dus blijf er even bij. Gascogne maakt ook wijnen, rode monumenten als Madiran, zoete klassiekers als Pacherenc du Vic-Bilh, maar de droge witte van ugni blanc- en colombarddruiven zijn wijntjes, tandglazuurbedreigend fris, licht en verheugend onbenullig. Neem de L’été 2010 van Les Vignobles Foncalieu. Ze hebben hem al ‘zomer’ genoemd, en waag het ook niet die fles na 21 september open te trekken. Te schroeven, sorry. Met zijn zwaluwsnelle citrus- en grasaroma’s en zijn fragiele elf procentjes alcohol zal hij tegen die tijd als een kaartenhuisje in elkaar gestort zijn. Recht uit de koelkast te drinken bij schelpdieren, salades, hapjes en hittegolven.

L’été 2010, Les Vignobles Foncalieu, Hema, € 3,50.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.