Wijn

Frisse Rueda, lekker groen van geur!

Tja, het heet nou wel komkommersoep, vandaag in Loethe Olthuis’ stuk in het Volkskrant Magazine, maar het smaakt toch vooral een beetje anijzig. Door de toegevoegde pastis. En dan komt er dat ragfijne accent van dille bij. De komkommer zelf zorgt alleen maar voor een basis. Waarom geen rauwe genomen? Dan wordt de soep gruizig, zegt Olthuis. Goed. Wat voor wijn zullen we er naast zetten? Iets ranks, iets zeer fris, iets met lekker veel geur, en dan liefst een geur die naar het groene neigt.

In klassieke boeken over Hoe Het Hoort staat dat je geen wijn drinkt bij soep. Jammer. Volkomen achterhaald. Wij drinken wijn bij alles. Een groen geparfumeerde wijn zoeken we dus, en wel wit, want in rood zitten veel te veel bitters. Een paar druivenrassen geven het karakter dat we zoeken. Sauvignon blanc bijvoorbeeld, en colombard. Van de eerste worden Sancerre en Pouilly-Fumé gemaakt. Van de tweede Côtes de Gascogne. Maar mijn voorstel dit keer is de Spaanse druif verdejo. Die gebruiken ze in Rueda om er verbazingwekkend sappige, frisse wijn van te maken. Maar het opvallendst is zijn geur, groen grassig, met bessen en kiwi’s en venkel. Venkel ruikt ook anijzig. Dat treft.

Rueda’s zijn er te kust en te keur. Maar ik kies de Verdejo 2010 van Bodegas Castelo de Medina, zo zuiver als glas. Te koop op Terschelling en in Groningen, of gewoon online.

Rueda Verdejo 2010, Castelo de Medina, www.josbeeres.nl, € 7,40.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.