Wijn

Gayda Grenache 2008, Vin de Pays d’Oc

Grenache (in Spanje garnacha, op Sardinië canonnau) is een fantastische druif, barstensvol kleur, geur, smaak en niet te vergeten alcohol; hij was het geheim van de koppige Châteauneuf-du-Pape van weleer. Die is trouwens nog precies zo koppig als vroeger, alleen is dat niks bijzonders meer. Van over de hele wereld komen wijnen die ronken van de alcohol. Maar grenache is ook kwetsbaar: hij oxideert snel. Handel niet zorgvuldig als wijnboer en je wijn verpietert tot mislukte port.

Smaak

Op Domaine Gayda weet men blijkbaar exact hoe ze met de druif moeten omgaan. Resultaat: intens sappige, krachtige wijn met zelfs een fris kantje. Kruidig, vol, zonder ook maar een moment log over te komen. Uitstekend. Mits niet te warm geserveerd het antwoord op al uw wijn-bij-roodvleesvragen, barbecue incluis.

Verkrijgbaar

Op www.hansmoolenaar.nl, 6,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.