Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept gebakken aardappeltjes met koriander

Bezwering

Op het prikbord achter mijn bureau hangt een kiekje waarin een vrolijk gezelschap, waaronder ikzelf, de camera inkijkt, gezeten aan een feestelijke gedekte tafel. Je ziet het er niet aan af, maar we waren daar in Libanon. Het was het slotdiner van het muziekfestival van Al Bustan, waar wij, logisch, de Misa Flamenca van en met Paco Peña uitvoerden.

En wij, dat was het Nederlands Concertkoor, maart 2003.
Komende februari staat hetzelfde festival op het programma met, u snapt het, het Flamenco Requiem van en met diezelfde Peña. Of dat allemaal doorgaat? Geen idee. Die gebombardeerde landingsbanen op het vliegveld van Beiroet

kunnen ze in die tijd nog wel repareren. Maar herstellen ze ook het wantrouwen van het Arabische deel van de Libanese bevolking? Toen we er de vorige keer waren, brak net de tweede Golfoorlog uit. Excursies werden afgelast, er was permanent en koortsachtig contact met onze ambassade, en verschillende andere deelnemers aan het festival, vooral Britten, waren maar helemaal niet gekomen. Ons hotel was op ons na uitgestorven, maar de concerten werden door de (christelijke) Libanezen druk bezocht, wellicht in een poging het normale leven te laten doorgaan. Tussendoor hadden we gelegenheid om te gaan eten, ons te laven aan de fantastische culinaire bron die Libanon is. Als bezwering van de turbulentie die nu over de regio heerst twee receptjes.

Gebakken aardappeltjes met korianderblad, batata bil-koezbara: Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes van zo’n centimeter doorsnee. Was ze en droog ze in de slacentrifuge of met een doek. Bak op niet te hoog vuur in de olijfolie en goudbruin gaar in circa 20 minuten. Fruit in een ander koekenpannetje de gehakte sjalot glazig. Voeg er dan de knoflook, koriander en desgewenst rode peper aan toe en bak nog eventjes, tot de knoflook aardig kleurt. Meng dat door de aardappels, voeg zout toe en serveer lauw. Gebakken courgettes met munt, koessa ateh: Snijd de courgettes in niet te kleine stukjes. Bak op redelijk hoog vuur in de boter en 2 eetlepels olijfolie beetgaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft dus rauw. Breng op smaak met zout en heel weinig citroensap.

Gebakken aardappeltjes met koriander voor 4:
500 gram vastkokende aardappels
scheut olijfolie
1 flinke bos koriander (= 3 supermarktpakjes)
2 tenen knoflook, fijngehakt
wat cayenne of chilipeper

Gebakken courgettes met munt voor 4:
800 gram courgette
30 gram boter
drupje olijfolie
1 eetlepel gedroogde munt of 3 verse
drupje citroensap

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.