GroentegerechtenHoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Gebakken selderijknol met shiitake en pittige yoghurt

Het is een mirakelse uitvinding, yoghurt. Hulde aan de herdersvolken uit Centraal-Azië die geen tijd hadden om kaas te maken. Of iets dergelijks, want er stonden nooit lui met aantekenboekjes klaar wanneer de mensheid banen brak en vondsten deed, dus het precieze hoe, waar, waarom en wanneer is weer eens onbekend.

Bij ons verschijnt yoghurt in de jaren 30 van de vorige eeuw op de markt. ‘Gebruik dit gemakkelijke, kant en klaar verkrijgbare product als ontbijtgerecht, avondeten of nagerecht bij het middagmaal,’ schrijft de dan beroemde Martine Wittop Koning in 1935. Dat waren de tijden dat je met een laatste aardappel prakkend in de jus je bord moest schoonmaken, want daarin werd ook het toetje geserveerd: vla, pap of, nieuw en mieters!, yoghurt met bruine suiker. Pas in 1963 kwam de vlaflip.

Yoghurt bij hartige bereidingen is voor ons een betrekkelijk nieuwe frats. Maar wel een verheugende. Meekoken kan niet, dan schift hij tenzij er zetmeel gebruikt wordt, dus op het laatst toevoegen is het devies. Maar juist dan is hij lekker, koel en fris zoetzuur (jaja, zoet, de industrie voegt extra lactose toe). Ik gebruikte hem op opfrisser bij een winterse ovenschotel van selderijknol. De hele knol poffen in de oven is erg in bij restaurantkoks, maar het duurt lang en kost dus veel energie. Ik steek een bocht af en snijd hem in plakken.

 

Gebakken selderijknol met shiitake en yoghurt

Hoofdgerecht voor 4

 

1 flinke selderijknol

8 eetlepels olijfolie

400 g shiitakes

250 ml Griekse yoghurt

½ teen knoflook, uit de knijper of ragfijn gehakt

harissa (Tunesische sambal) of sambal naar smaak

paar eetlepels pompoenpitten

 

Snijd de knol doormidden en dan in plakken van 1 cm dik. Verwijder de ongerechtigheden. Bestrooi de plakken met zout en laat even staan, zet ondertussen de oven aan op 180 graden.

Doe de plakken met de helft van de olie in een ovenschaal, wentel ze goed door de olie en verdeel ze dan dakpansgewijs. Dek af met een stuk aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven. Check of ze zacht genoeg zijn en ga anders nog even door.

Snijd de steeltjes van de shiitakes. Bak de zwammetjes in de rest van de olie een minuut of 4. Breng op smaak met zout.

Roer de yoghurt los met de knoflook en meng er pittigheid naar smaak door.

Verdeel de shiitakes over de plakken selderij en lepel er de yoghurt over. Bestrooi met de pompoenpitten. Eet met rijst of puree.

 

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

4 reacties op “Gebakken selderijknol met shiitake en pittige yoghurt

  1. Hallo Onno,
    Heb vandaag nog eens jouw recept van 11 november 2011, Ciciliaanse pasta met venkel, gehakt en rozijnen
    gemaakt. Het was weer een succes.
    Groeten Antoinetta.

  2. Dag Onno,
    De gebakken knolselderij is al op. Wat een leuk recept!
    Ik weet nu dus wat een (iets te grote) schep Harissa in een saus doet. Goede reden tot blussen.
    I.p.v de shiitakes heb ik verschillende soorten paddenstoelen gebruikt en
    daar behalve zout, ook zwarte peper en flink knoflook bijgedaan. Lekker hoor. En ’t is toch weekend.
    Voor morgen staat de pasta met kippelevertjes op het menu.
    De boodschappen zijn al gedaan!
    Goed weekend verder,
    Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.