Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Gebraden eieren met groente

Een vreemde titel heeft mijn recept vandaag, dat geef ik toe. Er zit een element van aandachttrekkerij in, ik hoop dat u denkt ‘gebraden eieren, hoe kan dat nou?’, en nieuwsgierig wordt. Keukentechnisch gesproken had het ook gebakken eieren kunnen heten, moeten heten zelfs, maar dit is heel wat anders. Eerst hardkoken, dan pas met vet de koekenpan in. Het is een aanpak die mij gepresenteerd werd in een tiktokfilmpje op Facebook. Ik krijg daar constant kookvideootjes te zien van allerhande Aziaten van voor mij onduidelijke nationaliteit, die nogal hardhandig al dan niet overleden dieren in pannen gooien en de funeste resultaten garneren met indrukwekkende hoeveelheden smaakmakers, pepers en knoflook voorop. Het werkt heel inzichtelijk. En toen was daar die Indiër – denk ik – die op een hete plaat halve hardgekookte eieren braadde en bekroonde met een berg groenten en een schep specerijen. Puik idee. Dat ik oppakte en verdraaide tot onderstaand gerecht. Noot: de groenten zijn straffeloos te vervangen door andere, mits je een beetje kunt schatten hoeveel garing ze nodig hebben en het snijden daarop aanpast (hoe kleinere stukjes, hoe eerder gaar).

 

Gebraden eieren met groente

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

4 of 6 eieren

3 el lichte sojasaus

1 rode paprika

2 uien

½ broccoli

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 cm gember, geschild en fijngehakt

½ rode peper, fijngehakt

2 tl komijnpoeder

2 tl korianderpoeder

4 el ketjap manis

6 el olie

 

Kook de eieren hard, laat schrikken, pel ze en marineer ze met de lichte sojasaus. Laat minstens 10 minuten staan.

Snijd de paprika en uien betrekkelijk fijn; het prettigst is als de stukjes zo groot zijn als een vingernagel. Gebruik van de broccoli alles: de roos in zeer kleine stukjes, de steel dito, de dikke steel eerst even geschild. Meng de groenten met de knoflook, gember, rode peper, specerijen en ketjap. Zout toevoegen hoeft niet, de zoete ketjap is stiekem ook zout.

Neem een grote koekenpan en verhit er de olie in. Snijd de eieren in de lengte doormidden en leg de met de snijkant naar beneden in de koekenpan. Bak op hoog vuur 1 minuut. Verdeel dan de gemarineerde groenten erom en erover. Dek af met een deksel maar laat het vuur hoog staan. Bak 5 minuten, draai dan het vuur laag en laat nog eens 5 minuten garen. Schep tussentijds vooral niet, nooit, om. Als het goed is zijn de groenten nu beetgaar.

Klaar! Ik at het met witte rijst en dronk er riesling bij.

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.