Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gegrilde harder met komkommersalsa

In het kader van de Algemene Berichtgeving over Visfilering hier bij uitzondering een bijdrage van onze eigen Volkskoker Marcus Huibers:

Leuk hoor, dat kopen op de klok van de Scheveningse visafslag waar collega Kleyn het gisteren over had. Maar wat hij er niet bij schrijft is dat dat bieden nog verdomd lastig is.

Ik persoonlijk bakte er helemaal niks van. Bij het eerste kistje tarbot dat voorbij kwam was ik zo nerveus dat ik veel te vroeg op het knopje drukte, waardoor wij het spul voor veel te veel geld aftikten, tot grote hilariteit van visfileerkoning Arie Kuijt, en nog veel grotere hilariteit van de andere handelaren in de tochtige hal, een soort collegezaal voor het ruigere type. Bij het volgende kistje drukte ik vooral veel te luidruchtig, waardoor ik mij volledig in de kaarten liet kijken, en het nog eens 230 kilo tarbot duurde voordat de afslagmaffia mij weer eens aan de beurt liet komen.

Dat ik uiteindelijk dat voordelige kistje gevlekte tarbot op de kop kon tikken was dan ook vooral een ongelukje: ik lette even niet op, keek uit het raam toen iemand riep ‘hé, daar heb je de ponenboot!’ (ik dacht dus echt dat er een ponenboot aan kwam gevaren, maar ook dat bleek een staaltje visafslaghumor), en stootte in het omdraaien met mijn elleboog tegen het knopje.

Later, toen we al die tarbotten eindelijk hadden schoongemaakt en we met een lekker glas wijn en de eerste tekenen van fileer-rsi aan tafel schoven, boog Arie voorover en zei: ‘dat kopen op de klok van jou, dat kèn eigenlijk helemaal nie’. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat hij daarmee bedoelde, maar vond het volkomen terecht klinken.

Inmiddels kan ik geen tarbot meer zien, en daarom gooien we vandaag een harder op de barbecue. Lekker, met deze pittige komkommersalsa bijvoorbeeld.

Snijd de komkommer in de lengte door midden, en schrap met een lepel de zaadlijsten eruit. Schil ‘m niet, maar snijd in zo klein mogelijke stukjes: een salsa is geen salsa zonder hele kleine stukjes. Meng de komkommer met de sjalot, knoflook, rode peper, munt, en kappertjes, en maak aan met 6 el olijfolie en wat citroensap.

Stook de barbecue flink op. Bestrijk de harder met wat olie, bestrooi met grof zeezout, en klem tussen een visrooster. Grill de harder op de barbecue, ongeveer 10 minuten per kant, en serveer met de salsa. Ja, dat smaakt.

Gegrilde harder met komkommersalsa 

–       1 flinke harder (als het effe kan duurzaam gevangen)

–       1 komkommer

–       1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd

–       2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt

–       1 rood pepertje, zeer fijn gehakt

–       2 volle el gehakte verse muntblaadjes

–       2 el kappertjes

–       olijfolie

–       citroensap naar smaak

–       grof zeezout

–       kogelbarbecue (een Weber, inderdaad)

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.