Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gehaktballen met pijnboompitpesto

Een smerige, bittere smaak in mijn mond, alsof ik een paracetamolletje aan het opsabbelen was, dat had ik een poos geleden. Zomaar, opeens, vanuit het niks. Zolang ik niks at, ging het, maar kwam er iets in mijn mond – dat heb ik wel eens – dan smaakte het bitter. Zoet voorop, gevolgd door brood, pasta, alles, behalve de dingen die toch al bitter waren. Dagen duurde het, het ging gewoon niet weg. Tja, en dan is er het internet. En daar stuitte ik op een overweldigende massa posts op forums die naar één ingrediënt wezen: pijnboompitten. En dan Chinese. Die had ik inderdaad gegeten…

Bijna alle verkochte pijnboompitten in de supermarkt komen uit China. Terwijl bijna alle recepten waarin ze gebruikt worden uit de mediterrane landen komen. De pijnboompitten daar, de Italiaanse, Spaanse, zijn langwerpig, zo’n anderhalve centimeter lang. Heel anders dan die korte uit China dus.

Hoe het nu precies zit, weet ik niet; ik vond geen enkele wetenschappelijk onderbouwd verhaal. Maar dat hield me niet tegen: ik zocht en vond mediterrane pijnboompitten. Op het internet, natuurlijk, bij dezelfde online-winkel waar ik mijn verse truffels koop: finefoods-online.com. Moest ik er wel een hele kilo van aanschaffen, à raison van veertig euro. Wat trouwens belangrijk goedkoper is dan als je ze in die kleine verpakkingen koopt. Mijn familie vond ze op meelwormen lijken, en ze smaken lichtjes anders, zoeter, maar ik ben blij. Vorige week maakte ik er de al beschreven knoflooktaart mee, en die was fantastisch. Nu een verknipte pesto, eentje waar de pijnboompitten de hoofdrol spelen, bij een gehaktballetje. Net als u heb ik net gelezen over de Vleeswijzer die zegt dat biologisch rundergehakt het beste vlees is.

Rooster alle pijnboompitten, ook die voor de saus, in een droge koekenpan tot ze een beetje kleuren. Loop niet weg; opeens kan het heel hard gaan. Kneed het gehakt grondig door met het ei en de knoflook, paneermeel, tijm, pijnboompitten en zout. Vorm er ballen van. Braad die aan in een scheut olijfolie. Giet dan 1 dl water in de pan, dek af en laat op laag vuur gaar worden in 15 minuten. Giet het braadvocht in de beker van de staafmixer, voeg de ingrediënten voor de pesto toe en pureer. Voeg een beetje water toe als het te dik is.

Gehaktballen met pijnboompitpesto

Voor 4 personen

Gehaktballen:

400 gram biologisch rundergehakt

1 ei

1 teen knoflook uit de pers

handje paneermeel

beetje tijm

50 gram pijnboompitten

pesto:

150 gram pijnboompitten

1/2 teen knoflook

30 gram Parmigiano Reggianokaas, geraspt

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.